Többnapos ünnepséggel kezdődik a Gyulai Várszínház 50. évada

gyulai_varTöbbnapos ünnepségsorozattal kezdődik a Gyulai Várszínház 50., jubileumi évada a hétvégén.

A jubileumi műsorkínálat látványosságban és tartalomban valóban méltó a nyári színház ötvenéves múltjához – jelentette ki Görgényi Ernő, a város polgármestere a Gyulai Várszínház csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Gedeon József, a színház igazgatója a hétvégi évadnyitó programokról elmondta: az ünnepélyes megnyitó szombat este lesz a várkertben, ahol sok látványosság várja az érdeklődőket. A vendégek a vár falán 40-szer 15 méteres kivetítővásznon fényfestészeti műsort láthatnak különleges hangeffektusokkal, majd ugyanott rövidfilmet mutatnak be a színház ötvenéves történetéről. Ezt követően tűzijáték lesz, a várkapu előtt a Royal Dixieland Band ad koncertet.

Este a Tószínpadon a közönség ingyen tekintheti meg Heltai Jenő A néma levente című romantikus történelmi vígjátékát a szolnoki Szigligeti Színház vendégjátékában, Kautzky Armand, Molnár Nikolett és Barabás Botond főszereplésével. Mint Gedeon József felidézte, a darabot Gyulán 1966-ban játszották Latinovics Zoltán és Stefanik Irén főszereplésével.

A megnyitó ünnepségsorozata vasárnap délelőtt a Gyulai Várszínház félévszázados történetéről szóló konferenciával folytatódik a városháza dísztermében. Az ünnepi megemlékezésre meghívást kaptak a várszínházban nyújtott teljesítményükért díjazott színészek, akik közül eddig ötvenen jelezték részvételüket. A konferencián megemlékeznek az első magyar várszínházat alapító Miszlai Istvánról, aki a legnevesebb színészeket szerepeltette a történelmi környezetben eljátszott darabokban. Szó lesz Sík Ferencről, aki a hetvenes években volt a színház művészeti vezetője és a határon túli magyar szerzők darabjait mutatta be, Sütő András és Székely János szinte házi szerzőként dolgozott a várszínházban.

Vasárnap a Tószínpadon a díjazott színészek adnak gálaműsort. Hétfőtől a közönség megtekintheti a színház történetéről szóló kiállítást, este a közönség Katona József Bánk bán című drámáját láthatja a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház vendégjátékában.

Mint a sajtótájékoztatón is elhangzott, az évad kiemelt támogatója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). (MTI)