Te Deum és Csellóverseny – Miskolcon kezdődik az Operafesztivál

miskolci Bartók Plusz Operafesztivál

Ma kezdődik a Bartók Plusz Operafesztivál Miskolcon, a rendezvény fókuszában Kodály-művek, kórustalálkozók és ősbemutatók szerepelnek, de opera-musical, ragtime opera, daljáték és musical-operett is található a programban.

A péntek esti nyitóhangversenyen Kodály Zoltán Budavári Te Deum és Psalmus Hungaricus című műve, valamint ősbemutatóként Fekete Gyula Csellóverseny című zenekari kompozíciója hangzik el.

Kodály Zoltán zenepedagógiája előtt tisztelegve rendezik meg a Kodály Kórustalálkozót és a nemzetközi Europa Cantat kórustalálkozót június 24-én 25-én, június 19-én és 21-én pedig szabadtéri, beavató előadáson felcsendül a zeneszerző Székelyfonó című remeke is, amelyet június 22-én a Miskolci Nemzeti Színházban is bemutatnak.

Az idei fesztiválon Bartók Béla klasszikus művei közül hagyományosan A kékszakállú herceg vára című darabot láthatja a közönség. Az ősbemutatók közt Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita, Ittzés Tamás Lutherek, valamint Mátyássy Szabolcs Scaevola című műve szerepel.

Hangversenyt ad az I Musici di Roma, a Russian Chamber Philharmonic és Nora Friedrichs, miként szinpadra áll a berlini operaélet új sztárja Nora Friedrichs. Rost Andrea az operaíró versenyt megnyert Mátyássy Szabolcs operájában szerepel.

Az operajátszás európai útjait bemutató, Magyarországon máshol nem látható német, olasz és spanyol vendégelőadások mellett a világ legnagyobb gramofongyűjteménye érkezik Miskolcra. A vendégjátékok sorát színesíti Szaegusza Sigeaki Ifjabb Butterfly című operája és Leonard Bernstein Candide című musical-operettje.

A tíznapos rendezvényen tárlatok, utcai és szabadtéri programok is várják a látogatókat.

MTI