Lajka, az űrkutya az Armel Operafesztiválon

lajkaA Lajka, az űrkutya című gyermekoperát is bemutatják az operafesztiválon. A darab különlegessége, hogy bár gyerekeknek szól leginkább, korántsem “meseopera” hiszen az első űrben járt élő állat, az orosz Lajka kutya valóságos történetén alapul. Rá és az állatvédelem jelentőségére emlékezve az Armel Operafesztivál ebben az évben együttműködik a szegedi Orpheus Állatvédő Egyesülettel.       

Az English Touring Opera társulat Lajka, az űrkutya története 1957-ben játszódik, aki első állatként jut az űrbe, illetve ebben az évben kezd komollyá fordulni az űrverseny is. Az oroszok készen állnak a Szputnyik I nevű műhold fellövésére, hogy a világ hallhassa hipnotikus hangjelzéseit. Az orosz vezető azonban nagyobb dicsőséget akar és a lehetséges sikertelen fellövés következményeivel fenyegeti Koroljevet, a vezető kutatót, még a szóban forgó hónapban útjára indítaná a Szputnyik II-t. Így veszi kezdetét az értékes kutyarakományt hordozó műhold kilövésésnek visszaszámlálása. De vajon melyik kutya fog a rakétában helyet kapni és megtalálják-e a módszert, mellyel élve visszatérhet a Földre? Végigkövethetjük Mihail, egy fiatal, kutyaszerető tudós történetét, aki Moszkvából csatlakozik a Koroljev úttörő munkáját segítő csapatba, a Bajkonúr Űrközpontba. A mű előrehaladtával tanulunk rakétákról, a bolygókról, az emberek és kutyák testfelépítéséről, élvezhetjük a teremin hangját is -az első elektronikus hangszer-, és találkozhatunk mind valós, mind fiktív szereplőkkel. Lajka, az űrkutya oktatási célzattal íródott, emellett interaktív módon -játékok és dalok segítségével- bevonja a közönséget az előadásba. Az opera kifejezetten 7-11 éves korú gyermek számára íródott, és nemrég fejeződött be brit turnéja, melyben általános iskolákban került színpadra.

Lajka kutyára és az állatvédelem jelentőségére emlékezve az Armel Operafesztivál ebben az évben együttműködik a szegedi Orpheus Állatvédő Egyesülettel. Az október 13-i vasárnapi főpróba és az október 14-i hétfői előadás előtt 17-19 óra között az állatvédőkkel lehet a színház előtti területen találkozni, ahol gazdit kereső kutyusok, ingyenes állatos kiadványok, játék várja az érdeklődőket. Aki megteheti, az a megmentett állatok részére eledel adományt hozhat, illetve megismerkedhet az opera műfaj szépségeivel is.

Lajka az űrkutya műben fontos szerepet kapnak szegedi kisiskolások is, Tóth Andrea énekzene tanárnő vezetésével a Tisza Parti Általános Iskola kisdiákjai alkotják a Lajka az űrkutya című produkciónk gyerekkórusát.  (ÖS)