Bill Frisell és Steve Kuhn a Szegedi Jazz Napokon

Bill Frisell amerikai gitáros és a magyar gyökerekkel rendelkező szintén egyesült államokbeli zongorista, Steve Kuhn lesz együttesével a Szegedi Jazz Napok sztárvendége novemberben.

A fesztivál a Szegedi IH Rendezvényközpontban november 7-én a Nyírségből származó gitáros, Eichinger Tibor és Erdély legjobb fiatal cimbalmosa, Csurkulya József koncertjével indul. A kortárs dzsesszen belül a hagyományos népzenei hangzást a balkáni ritmusokkal ötvöző duót a Dél-Alföldi Szaxofonegyüttes követi. Muzsikájukban az Alföld zenéjének hol fenségesen fájdalmas, hol vadul szenvedélyes világa fonódik össze a free dzsesszel.

A pénteki nap zárókoncertjét az utóbbi évtizedek egyik legegyénibb hangú, legkreatívabb muzsikusa, Bill Frisell adja. Játéka az amerikai dzsessz, blues, pop, rock- és country hagyományaiban gyökerezik és mindezek egyedülálló szintézise. Szegedre a steel gitáron játszó Greg Leisz, a bőgős Tony Scherr és a dobos Kenny Wollesen kísérik el.

A fesztivál második napját a hazai dzsessz “nagy generációjának” emblematikus alakja, műfajának külföldön is az egyik legismertebb magyar muzsikusa, Kőszegi Imre nyitja. A hetvenesztendős dobos Kőszegi New5 nevű formációjával lép a színpadra.

Pat Metheny 80/81 című dupla albuma az elmúlt évtizedek egyik legismertebb dzsesszlemeze. Balázs Elemér ennek hatására hozta létre all star együttesét a Remember 80/81 quintetet, amely november 8-án a Szegedi Jazz Napokon is koncertezik majd.

A programot a magyar szülők gyermekeként Brooklynban született Steve Kuhn zárja, aki John Coltrane első zongoristájaként vonult be a dzsessztörténelembe. Szegedi koncertjén Palle Danielsson bőgős és Billy Drummond dobos lesznek a partnerei.

mti