Magyar Filmhét: VHK – Akik móresre tanították a halált

2014. október 13. és 19. között a Cinema City MOM Park mozijában rendezik meg a Magyar Filmhetet. Ennek keretében vetítik le 13-án és 15-én a VHK – Akik móresre tanították a halált című filmet.

A rendszerváltás előtti budapesti művész-értelmiségi élet szerves része volt a VHK. A jelentések, titkolózások és feljelentések időszaka volt ez. A kor talán legtehetségesebb és legszomorúbb sorsú alkotója, Bódy Gábor szoros kapcsolatot ápolt a VHK-val. Legfontosabb filmjének a Kutya éji dalának főszereplője Grandpierre Attila, a zenekar frontembere volt. Külföldi fellépések, Nyugatra emigráló zenésztársak, barátok, Bódy rejtélyes öngyilkossága övezték a VHK útját, miközben tízezreket vonzó sztárzenekarrá vált, majd végül 2001-ben feloszlott. 2009-ben azonban váratlanul ismét összeállt, Vágtázó Életerő néven.

Honnan indult a zenekar és milyen inspirációk viszik előre? Közel tíz éves hallgatás után miért és hogyan állt össze újra? Hogyan lesz valaki VHK-tag, zenei és spirituális értelemben a zenekar része? Hogyan formálják az új tagok a zenét, s a közönséget? Hogyan alakul ki a VHK rajongók már-már vallásos rajongása? A folyamat nem zárult le, húsz évvel a rendszerváltás és megannyi zenei hullám után újra érdemes definiálni a zenekart. Mit jelenthet ez a zenekar a jelenben, mi lehet szerepe a mai pop-kulturális és az azon túli közegben?

A frontember, a csillagász Grandpierre Attila által meghatározott szellemiség fogja össze a VHK-t, az improvizációkra, ösztönösségre alapozott zenét az ő karizmája teszi igazán hitelessé. Időközben megszerzett zenei rutinja sem korlátozza ösztönök által vezérelt előadását – olvasható a filmhét honlapján.

A VHK 1975-ben alakult meg Grandpierre Attila baráti társaságából Budapesten. Az alapító tagok: Grandpierre Attila (ének), Czakó Sándor (gitár), Ipacs László (dob), Pócs Tamás (basszusgitár) és Molnár György (szólógitár).

A Vágtázó Életerő zenekar tagjai: Grandpierre Atilla (VHK, VCSSZ), Németh László Fritz (VHK, Yava), Mestyán Ádám (VHK, Yava), Molnár Lujó (VHK, Világfa), Király Zoltán (Akela), Köles Vazul.

2014-10-13 15:00 – Terem 1
2014-10-15 10:15 – Terem 2