A húsz legszebb európai városi fesztivál közé került a kecskeméti nemzetközi gyermektalálkozó

csipero_kecskemétBekerült a kecskeméti Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó a legjobb 20 közé a németországi Hamburg által meghirdetett “legszebb városi fesztivál” pályázaton, amelyre összesen 638 nevezés érkezett- közölte Farkas Gábor, a gyermekfesztivált rendező Európa Jövője Egyesület elnöke hétfőn az MTI-vel.

A hamburgi Élhető Városért Alapítvány által kiírt pályázat nyertesét június 11-én Berlinben jelentik be a döntőbe jutott pályázók jelenlétében – mondta Farkas Gábor, akinek a nemzetközi gyermektalálkozók szervezése érdekében kifejtett munkáját díszpolgári címmel ismerte el 2007-ban Kecskemét önkormányzata.

Az egyesület kétévente rendezi meg a nemzetközi gyermek- és ifjúsági találkozókat. Farkas Gábor fontosnak nevezte, hogy a fesztiválok költségvetését Kecskemét önkormányzata évente 40 millió forinttal támogatja egy hosszú távú szerződés értelmében. Az önkormányzattal kötött szerződés értelmében az egyesület biztonságosan elő tudja készíteni és meg tudja szervezni a 2014-es és 2016-os Csiperó fesztiválokat, valamint 2015-ben és 2017-ben a kecskeméti gyerekek csereutaztatását – mondta Farkas Gábor. Csiperónak hívják azt a madarat, amelyik a találkozó emblémája lett, majd nevét kölcsön adta a gyermektalálkozónak.

A legutóbbi, 2012-ben megrendezett kecskeméti találkozón több mint 20 ország megközelítőleg 1500 fiatalja vett részt.

Az Európa Jövője Egyesület 1990-ben alakult azzal a céllal, hogy a kecskeméti gyerekek megismerkedhessenek Európa többi országának ifjú polgáraival.

Az egyesület gyerekcsoportokat hív meg, akiket iskolák látnak vendégül és családok szállásolnak el. A következő évben a külföldi csoportok hívják vendégségbe a vendéglátókat. Az eddigi 12 találkozó során több mint 15 ezer gyereket láttak vendégül Kecskeméten.

Az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozó már túlnőtt a kontinensen, ugyanis Ausztráliából, Japánból és Koreából és Izraelből is érkezett csoport a korábbi években.

Farkas Gábor hangsúlyozta: kiemelt figyelmet fordítanak a határon túli magyar gyerekek meghívására. “Igazi érték, hogy az elmúlt 23 év alatt több ezer kecskeméti és határon túli magyar gyermek, valamint családjaik élhették át az összetartozás érzését” – fogalmazott.

Érdekesség, hogy 2010-ben Rúzsa Magdi is fellépett Kecskeméten, a fesztivál záróműsorában. Az énekesnő egykoron maga is csiperós volt, a Vajdasági Kishegyesről érkezett vendéggyerekként az első gyermektalálkozóra.