Kihirdették a TITÁNium színházi pályázat eredményét

TitaniumÖt produkció valósulhat meg a TITÁNium projekt keretében a jövő évadban: Boross Martin, Radnai Márk, Bodzsár Márk, Bartha Lóránd, valamint Benkó Bence és Fábián Péter kap támogatást előadása bemutatásához.

Első alkalommal hirdették meg a TITÁNium tehetségkutató színházi pályázatot, amelynek díjátadóját a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban zajló szemle zárónapján tartották.

A TITANium projekt keretében az 51 beérkezett pályázat közül öt produkció valósulhat meg anyagi és menedzsmenti támogatással a 2013/2014-es évadban a Jurányi Inkubátorházban, az Átrium Film-Színházban, a Thália Színházban és a Trafó – Kortárs Művészetek Házában.

A TITÁNium 2013 díjazottja Boross Martin az Ibolya című tervezett produkcióval, amelyet a Trafóban mutathatnak be, Radnai Márk a Párhuzamos történetek című készülő előadással, amely az Átrium Film-Színházban találhat otthonra. A szerda este kihirdetett nyertesek között van Bodzsár Márk a W. úr üzen című produkcióval, amelyet a Thália Színházban tűznek majd műsorra, valamint Benkó Bence és Fábián Péter A szecsuáni jólélekkel és Bartha Lóránd a Kutyák című tervezett előadással, amelyeket a Jurányi Inkubátorházban játszhatnak majd. A jövő évadban bemutatandó előadások rendezői közül választják ki Az Év Titánja fődíj várományosát, aki pénzjutalomban is részesül.

A beérkezett pályázatokat elbíráló kuratórium tagja volt Vinnai András író, Orlai Tibor producer, Rába Roland színész-rendező, Kelemen Kinga produkciós vezető (Kolozsvár), Jászay Tamás kritikus és Imre Zoltán színháztörténész.

A közlemény idézi Kulcsár Viktóriát, a Füge Egyesület elnökét, a Jurányi Inkubátorház vezetőjét, aki szerint olyan fiatal színházi alkotóknak adnak lehetőséget a hazai és nemzetközi megmutatkozásra, akik vagy nemrég végeztek valamely színművészeti egyetemen, vagy gyakorlatban foglalkoznak a színházzal, csoportot, műhelyeket vezetnek, önálló rendezéssel állnak elő, de még nem töltötték be a 35. életévüket és csak néhány éve léptek a pályára.

A program ötletét az adta, hogy számos fiatal színházi alkotó – író, színész, rendező – kereste meg őket új produkciós tervével. Ezt a sok fiatal energiát akarják egy helyre összpontosítani és terveik szerint évről évre értékként felmutatni. (MTI)