A hétvégén újra rózsaünnepet rendeznek Szőregen

bobi-es-peti-v2-490x367A hétvégén három napra újra rózsaszirmokba öltözik a Szeged melletti Szőreg: a sok százezer virággal feldíszített Tisza-Maros-szögi településen kiállítások, koncertek fogadják a vendégeket, akik a rózsaföldekre is kilátogathatnak.

Az első rózsaünnepet a több mint száz éves múltra visszatekintő szőregi rózsatermesztés tiszteletére rendezték meg másfél évtizede. Bár az idei már a 15. rendezvény, a fesztivál továbbra is társadalmi összefogással megvalósuló közösségi program maradt, miközben az évek során az ország egyik legnépszerűbb virágünnepévé vált.

Rózsavölgyi József, a településrész önkormányzati képviselője az eseményről tartott hétfői sajtótájékoztatón elmondta: most első alkalommal az ünnep bekapcsolódott a szegedi Hídi Vásárba, emellett újdonságként megjelent az ünnep két kabalája, a szalmabálából készült Peti és Böbi. Emellett most először a szőregi szerb templomban ikonkiállítást rendeztek be, a katolikus templomban pedig esküvőiruha- és rózsacsokor-bemutatót tartanak.

A helyszínen levő színpadokon folyamatosan koncertek és különböző műsorok lesznek. A művelődési házban és annak az udvarán rózsakiállítás várja a látogatókat, utóbbi helyen népi használati eszközöket, tárgyakat és bábokat is bevontak a kompozíciókba. A művelődési ház előtt az országban elsőként mintegy száz négyzetméteren konténeres rózsából rózsafüzért építenek majd.

A péntek délután kezdődő ünnepen többek között fajtabemutató, rózsavásár, koncertek, néptáncbemutató és utcabál szórakoztatja az érdeklődőket. Az egyik tárlaton az érdeklődők előtt feltárulnak a rózsák titkai, szombat délelőttől pedig a vendégeket szakavatott vezetők a virágkertészet hagyományaival is megismertetik a környező rózsaföldeken. Ezekre ingyenes buszjárat is szállítja az érdeklődőket. A több mint hat hektáros területeken mintegy félmillió rózsaszál pompázik, 400-500 fajtát lehet megcsodálni.

A program leglátványosabb eseményén, a szombat esti karneválon több tucat rózsákkal feldíszített jármű – bicikli, lovas fogaton, hintó, homokfutó, traktor – vonul fel. A menetben részt vevők a hat kilométeres úton több tízezer szál rózsát osztanak szét a nézők között és terítenek puha sziromszőnyeget a település utcáira. A felhasznált rózsaszálak száma a tervek szerint meghaladja majd a százezret.

Ezt követően derül ki, hogy kik nyerik a Virágos Szőregért díjakat. Az elismeréssel a település legszebb elő- és belsőkertjeit díjazzák. A versengésnek szemmel látható jelei vannak Szőregen, az utcákat járva sok ház előtt pompáznak virágok, köztük természetesen rózsák is. Szombaton választják meg a nevező gyerekek közül Szőreg legbájosabb Csipkerózsa hercegnőjét és legdaliásabb Rózsahercegét. Emellett várják a Rózsatündérek jelentkezését is.

A rózsaünnep nemcsak Szőreg, hanem a Tisza-Maros-szög településeinek közös nagy rendezvénye. A két folyó közötti öntéstalaj ugyanis kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a magyarországi termesztés 90 százaléka ebből a térségből származik, a szőregi rózsatő pedig elismert hungarikum. Szőregen és környékén csaknem száz hektáron termesztenek rózsát, ez a munka mintegy 250 családnak jelent megélhetést.

Valószínűleg felgyújtották a szőregi Rózsafesztivál kabaláit

Valószínűleg gyújtogatás miatt égett le a szőregi Rózsafesztivált hirdető kabalabábupár; a szalmabálából készült Peti és Böbe hétfőn éjszaka 11 óra körül kapott lángra, a tüzet a szegedi tűzoltók oltották el – közölte a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedd reggel.

Arany-Tóth Attila elmondta: lakossági bejelentésre vonultak ki a szegedi egységek és a katasztrófavédelmi műveletirányítási szolgálat munkatársai a szőregi Hősök terén felállított, emberalakot formáló szalmabálákhoz. A tűz és az oltás következtében a négyméteres bábuk teljesen megsemmisültek.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatának tájékoztatása szerint valószínűleg felgyújtották a szőregi Rózsaünnepet hirdető szalmabábukat. A Szegedi Rendőrkapitányság garázdaság vétségének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el, mivel a helyszíni szemle elsődleges megállapításai szerint gyújtogatás történt.

A megyei főkapitányság vezetője az ügyben nettó százezer forint nyomravezetői díjat tűzött ki. (MTI)

Tűzhalál után újjáéledt a szőregi Böbi és Peti

A szőregi rózsaünnep két hírnökét, a körforgalom mellé felépített szalmabábokat felgyújtották, de egy este alatt, nagy összefogásban újjáépítették a helyiek.

A szegedi településrész legnagyobb ünnepét, a rózsafesztivált egy háromméteres szalmabábpár hirdette a szőregi körforgalom mellett, de ifjú vandálok június 17-én, hétfő hajnalban felgyújtották őket, a rendőrség hatékony munkával elkapta a két tizenévest. (szegedma.hu)