A barlangkutatás lesz az idei Felfedezők Napja főtémája

A barlangkutatás lesz a fő témája az idei Felfedezők Napja fesztiválnak, amelyen a magyarországi barlangrendszerek bemutatása mellett biológusok, antropológusok, klímakutatók, vulkanológusok és geográfusok beszélnek a terepi kutatás világáról május 17-én a Millenárison.

A program látogatói a rendezvény előadásain, mini kiállításain keresztül pillanthatnak be a szakemberek munkájába, módszereibe és megismerkedhetnek a felfedezők eszköztárával is. A fesztivál célja, hogy interaktív, érdekes formában hívja fel a figyelmet a kutató-expedíciók fontosságára és azok tudományos gyökereire – közölte a fesztivált szervező Földgömb magazin és a Magyar Földrajzi Társaság.

A Millenáris D-csarnokában a barlangkutatás standján több magyar barlangász szervezettel és expedícióval találkozhatnak az érdeklődők. A nap folyamán összesen 11 előadást hallgathatnak meg neves barlangkutatóktól a Pál-völgyi-barlangrendszerről, a Bányász-barlangról, a József-hegyi-barlangról, valamint a Molnár János-barlangról, a barlangi búvárok beszámolóin keresztül pedig a járatok víz alatti világát lehet jobban megismerni.

Háromdimenziós vetítések viszik közelebb az érdeklődőkhöz az új-mexikói Lechuguilla-barlangot, Hawai óriási méretű és különleges formavilágú lávabarlangjait vagy Franciaország legféltettebb föld alatti csodáit.

A vállalkozó szellemű látogatók számos próbatételen is részt vehetnek, egyebek mellett megismerkedhetnek a vulkanológusok védőfelszerelésével, de akár egy robot mentőakciót is irányíthatnak.

A  Földgömb az Expedíciós Kutatásért Alapítvány ebben az évben is odaítéli a Magyar Felfedező Nagydíját, amelyet a rendezvény fővédnöke ad át a helyszínen.

Részletes program a fesztivál honlapján található (http://www.felfedezoknapja.info/).