Vármentő hétvégét rendeznek Csobánc várában

csobáncváraVármentő hétvégét rendeznek szombaton és vasárnap Csobánc várában: önkéntesek segítségével hozzák rendbe a várromot – tájékoztatta az MTI-t Németh Gyula várkapitány pénteken.

Felidézte: a Csobánc Váráért Alapítvány 2003-óta dolgozik a várrom rendbetételén, 2007-óta pedig vármentő hétvégéket szerveznek, amelyeken rendszerint több mint száz önkéntes végez kétkezi munkát a területen.

A munkálatok mindig a műemléki felügyelet koordinálásával, engedélyével történnek, idén a várba vezető utat tisztítják meg a benőtt növényzettől, a várban kupacolják össze és deponálják a köveket, az építkezés után látogathatóvá teszik az Öreg torony belsejét, amelyen tavaly végezték el az állagmegóvást – ismertette a részleteket várkapitány.

Az önkénteseket szombaton és vasárnap reggel nyolckor várják a gyulakeszi templomnál, de aki később érkezik, csatlakozhat a többiekhez a várnál. A szervezők azt kérik, hogy szerszámot (ásót, lapátot, kapát, metszőollót) vigyenek magukkal a segíteni szándékozók, ételről, italról a szervezők gondoskodnak.

Aki elég bátor hozzá, hogy sátorral a várban aludjon, meglepetés-programon vehet részt – ígérte a várkapitány.