A fák napján nyílt meg a Maros-parti lombkoronasétány

lombkoronasétány2A fák napján, május 10-én nyitotta meg Makó a látogatók előtt a lombkoronasétányt a Maros-parton. Az új létesítmény a folyópart élővilágát mutatja be egészen egyedi módon.

A megnyitón elhangzott, Makóhoz legközelebb 800 kilométerre, Salzburg környékén van hasonló attrakció. A sétány végén álló, 18 méter magas toronyból induló negyvenméteres csúszda a Kárpát-medence leghosszabb szárazföldi csúszdája. Dr. Buzás Péter, a város polgármestere úgy fogalmazott, a Maros-part komplex fejlesztése elsősorban az itt élők kikapcsolódását szolgálja, de a makói fürdőbe, a Hagymatikumba érkező turisták is eltölthetnek itt jó néhány kellemes órát.

A Maros-parti strand felé vivő út mentén megépült sétány 190 méter hosszúságú építmény, amely összesen 18, eltérő magasságú, pörgetett technológiával készült vasbeton oszlopon áll. A látogatók 8–10 méter magasan, a lombok között sétálhatnak, és madártávlatból szemlélhetik meg a folyópart látnivalóit. Az oszlopokon pihenőket alakítottak ki és több, a Maros környezetét és élővilágát bemutató információs tábla látható. A sétány mellé játszótér és parkoló is épült.

A városnapi rendezvények nyitányaként átadott beruházás összesen 223,8 millióba került; a város ebből 58,6 milliót vállalt, a többi egy magyar-román közös uniós pályázat támogatása volt. A lombkoronasétánnyal együtt a város eddig nagyjából fél milliárdot költött eddig a Maros-partra.

Az üzemeltető Makói Nonprofit Kft. igazgatója, Fekete Tibor elmondta: a lombkoronasétány hétköznapokon délután 2-től, hétvégenként pedig délelőtt 10-től este 7-ig látogatható – ingyenesen. (ÖS)

[youtube]http://youtu.be/IZzhfKXvrXA[/youtube]