Víz világtalálkozó: filmszemle az Uránia moziban

viz-plakatMintegy 40 magyar és külföldi dokumentum- és játékfilmmel várja az Éltető Víz Filmszemle a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban a közönséget négy napon át.

A nemzetközi találkozón 28 magyar és külföldi (német, belga, ausztrál, kanadai) dokumentumfilmet mutatnak be a mozi három termében. A rendezők sokféle szemszögből járták körbe a vízzel kapcsolatos mondandójukat, céljuk egy élhető, fenntartható világhoz vezető út megmutatása volt – olvasható a mozi honlapján.

A programban vízzel kapcsolatos régi és új játékfilmeket is találhat a közönség, köztük olyan különleges klasszikusokat, mint A kétéltű ember című szovjet sci-fi, a 65 éve készült Talpalatnyi föld vagy A kopár sziget.

Az érdeklődők két olyan ismeretterjesztő filmet is megtekinthetnek, amelyet a Médiatanács a Magyar Média Mecenatúra program keretében még 2011-ben támogatott. Az egyik Mosonyi Szabolcs Vad Szigetköz – A szárazföldi delta című filmje, amely bemutatja a Szigetköz egyedülálló állat- és növényvilágát. A másik Sáfrány József alkotása, amelyet vasárnap 17 órától nézhetnek meg az érdeklődők.

A vetítések mellett szakmai és tudományos programok is várják az érdeklődőket. Minden esemény, így a filmvetítések is ingyenesen látogathatók. Az esemény szervezője a szolnoki Tisza Mozi Kft.

A filmes rendezvény a jövő héten kezdődő Víz világtalálkozó egyik kulturális kísérőprogramja, amely a Külügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre. (MTI)