Mazal Tov! Zsidó Kulturális Fesztivál kezdődik Kassán

mazaltovA Mendelssohn Kamarazenekar, a Budapest Klezmer Band és Avishai Cohen izraeli bőgős-komponista is koncertet ad a Mazal Tov! Zsidó Kulturális Fesztiválon, amelyet már második alkalommal rendeznek meg Kassán, ezúttal az Európa Kulturális Fővárosa 2013 (EKF) projekt keretében.

A MoreMusic nevet viselő civil egyesület által szervezett Mazal Tov! fesztivál csütörtökön kezdődik és hétfőig tart, a rendezvény kiállítások, zenei és oktató jellegű programok egész sorát, köztük több magyarországi művész fellépését kínálja.

“Arra törekszünk, hogy művészeti és művelődési tevékenységünk által megnyíljon, befogadóvá váljon az emberek gondolkodása” – magyarázta Mirka Virgová, a fesztivál igazgatója a rendezvény mottóját, amely az idén “Szélesre tárjuk az ablakokat”.

A fesztivált csütörtökön délután a provance-i zsidók múltját és jelenét bemutató előadás nyitja Kassán a Moyzes utcai Művészetek Házában. Ezt követően lép fel a Kováts Péter által alapított Mendelssohn Kamarazenekar, amely a klasszikus művek mellett klezmerdalokat és musicalrészleteket ad elő.

A Mazal Tov! fesztivál hivatalos nyitó hangversenyét a Musica Cassovia zenekar adja Peter Breiner vezényletével, Jozef Lupták, Stano Palúch és Boris Lenko szólisták közreműködésével. A klezmer- és dzsesszelemeket is ötvöző koncertprogramot az egykoron a kassai konzervatóriumban végzett, ma New Yorkban élő Peter Breiner állította össze és hangszerelte.

A fesztivál második napján, pénteken is lesznek magyar programok: a Malom utcai Evangélikus templomban a Tzomet zenekar lép fel. Az együttes a szefárd és mizrahi zsidók zenei örökségére épülő, dzsesszelemekkel ötvözött repertoárját mutatja be a kassai közönségnek Magyarország Kassai Főkonzulátusának támogatásával, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület társszervezésében.

Szombaton este a kassai történelmi városházán a klezmerzenéé lesz a főszerep, a programot a Kaschauer Klezmer Band indítja, majd az este fővendége, a Budapest Klezmer Band lép színpadra. A fesztivál látogatói vasárnap este a Puskin utcai zsinagógában a bécsi zsidó hitközség főkántora, Shmuel Barzilai liturgikus jiddis és izraeli dalokból adott koncertjét hallgathatják végig. Hétfőn pedig a kortárs dzsessz jeles képviselője, Avishai Cohen ad koncertet a Művészetek Házában. (MTI)