Újra Finálé fesztivál Szegeden

finaleIdén ismét megrendezi a Szegedi Nemzeti Színház az évadzáró Finálé fesztivált, amely 2011-ben sikert aratott, de tavaly a teátrum energetikai felújítása miatt elmaradt. A korábbival szemben a régió fogalmát ezúttal kiterjesztik a határokon túlra is, a szegedi és békéscsabai társulat mellett temesváriak és szabadkaiak is érkeznek a fesztiválra.

Finálé címmel 2011 májusában rendeztek először regionális kamaraszínházi fesztivált a Tisza-parti városban. Abból a tapasztalatból indultak ki, hogy a nyár közeledtével kevésbé járnak a szegediek színházba. Ilyenkor már nehéz becsalogatni a közönséget, ha az évad legnépszerűbb előadásait kínálják is. Ugyanakkor az is tény, hogy kevesen járnak át előadások kedvéért a „szomszédba”: Békéscsabára, Kecskemétre, vagy Szolnokra.
2011-ben Juronics Tamás ötlete volt, hogy hívják meg a három város teátrumát egy-egy szórakoztató kamaraszínházi produkcióval. Kevés pénzből, elsősorban a vendégtársulatok áldozatvállalásával valósult meg a mini seregszemle. Mindegyik előadás nagy sikert aratott a kisszínházban.

Idén a fesztivál keretében május 16. és 22. között hat előadást láthatnak a szegediek – nem feltétlenül egymást követő napokon, közéjük kerülhetnek a színház saját produkciói is. A fesztiválnyitó előadásra május 16-án esete kerül sor a kisszínházban: a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház művészei Vinnai András Vojáger című ősbemutatóját hozzák el Szegedre. A darab rendezője: Keszég László. Másnap este a házigazda szegediek egy sikerprodukciója kerül színpadra: John Steinbeck színművét, az Egerek és emberek című darabot Balikó Tamás állította színpadra.

Május 18-án a Békéscsabai Jókai Színház hozza el Szegedre a Hippolyt, a lakáj című kétrészes, zenés vígjátékot Eperjes Károly rendezésében. Ugyanezen a napon, a Korzó zeneházban mutatja be a Szegedi Nemzeti Színház társulata Zerline, a szobalány történetének színpadi művét Sándor János rendezésében.

Május 21-én a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásában láthatják a szegediek a Spiró György Prah című darabját. A Finálé fesztivál idei záróelőadása a Szegedi Kortárs Balett két Stabat Mater produkciója lesz május 22-én.

A szegediek Temesvárra mennek

Szegedet is meghívták Temesvárra, ahol májusban egy hasonló régiós fesztivált tartanak. Azon a Sándor János rendezésében, Fekete Gizi címszereplésével színpadra állított Zerline, a szobalány története című Hermann Broch-darab képviseli a szegedi teátrumot. (MTI)