Múzeumok éjszakája: tárlatvezetések, kalandtúrák a Néprajziban

muzeumokéjszakájaTárlatvezetések, koncertek és kalandtúrák várják az érdeklődőket június 22-én, a múzeumok éjszakáján a budapesti Néprajzi Múzeumban.

Az intézményben ezen az estén nyílik a finn ryijy (csomózott szőnyeg) történetének több mint 300 esztendős múltját bemutató kiállítás, amely megismerteti a nézőkkel a tárgy készítésének sajátos technikáját, használatának, funkciójának változását a különböző korszakokban. A közönség a múzeumok éjszakáján 18 és 20 órától Tuomas Sopanen magángyűjtő, 22 órától Szarvas Zsuzsa muzeológus vezetésével tekintheti meg a mintegy száz szőnyeget felvonultató tárlatot.

A kiscsoportos kalandtúrákon szinte soha nem látott helyekre pillanthatnak be az érdeklődők: az etnológiai archívumba, a fagyasztókamrába, a gyűjteményi raktárba, a pincébe és padlásra. Jelentkezni a helyszínen lehet, a részvételi lehetőség .

A látogatók több időszaki és állandó kiállítást vezetéssel láthatnak, egyebek mellett A magyar nép hagyományos kultúrája, az Én voltam a gyalogfilmes, a Duna menti németek fényképes történetei és a Véménd 1916-1920 – egy falusi tanító fotográfiái című anyagot.

A rendezvényen szerb népdalokat, sváb fúvósokat és klezmert is hallhat a közönség: fellép a Vujicsics Együttes, a Stereo Partizan, a Soroksár Dorfmusik, a Z’mirim zenekar, Tara és Lana Vujanovic szerb népdalénekes. A gyerekeknek szóló programok között diafilmvetítés, kézműves foglalkozások, képkeresés és népihangszer-bemutató szerepel.

A 11. múzeumok éjszakájának látogatóit június 22-én szombaton 187 vidéki és 106 fővárosi kulturális intézmény összesen 350 helyszínen várja különleges programokkal. A felnőttek 1500, a 6-18 év közötti gyermekek 600 forintért válthatnak karszalagot, amely valamennyi intézménybe és a különjáratokra is érvényes. (MTI)