Tíznapos fesztivál keretében rendezik meg a 46. Kékszalagot

Idén egy tíznapos fesztivál keretében kerül sor július 10-12-én a 80 éves Kékszalag Balaton-kerülő vitorlásversenyre.

Kollár Lajos, az MVSZ tavaly májusban megválasztott elnöke az esemény sajtótájékoztatóján az elmúlt évet értékelve elmondta, hogy 2013 az egyik legsikeresebb esztendő volt az MVSZ történetében. A magyar vitorlázók – minden korosztályt figyelembe véve – többek között öt világbajnoki és négy Európa-bajnoki aranyérmet szereztek. Hangsúlyozta, a szövetség öt versenyzővel szerződést kötött, melynek értelmében legalább költségvetésük harminc százalékában támogatja olimpiai felkészülésüket.

Holczhauser András főtitkár bejelentette, hogy a MVSZ az örökölt tartozásokat májusig kivezeti költségvetésében. Kiemelte, hogy a jó eredmények miatt a Magyar Olimpiai Bizottságtól 45 százalékkal több támogatást kapnak, mint tavaly, a tagdíjak pedig a büdzsé 20-25 százalékát teszik ki. Jól állnak a szponzori tárgyalásokkal is, ezen a téren már több bevételt számolhatnak el, mint tavaly.

Az MVSZ idei versenynaptárában 177 viadal szerepel, ezek közül kiemelkedik a 46. Kékszalag, Európa legrégebbi, leghosszabb távú és legtöbb résztvevőt vonzó tókerülő megmérettetése. A Kékszalag-fesztivál keretében rendezik meg a Fehérszalagot, valamint az utánpótlás részére a Kékpántlikát. A Kékszalag idén már teljesen nyílt verseny lesz, azaz semmilyen korlátozás nincs a hajókra vonatkozóan, így várhatóan majd a többtestű vitorlások játsszák a főszerepet.

A további jelentősebb hazai nemzetközi versenyek közül a Csillaghajó Európa-bajnokságra Balatonföldváron kerül sor júniusban, míg Balatonfüred szeptemberben a Laser Európa-kupának ad otthont.

Az MVSZ úgy döntött, hogy a kor követelményeit szem előtt tartva a jövőben nem alkalmaz szövetségi kapitányt, helyette létrehozta a versenysport menedzseri státuszt. A pályázók közül Brencsán Ábel nyerte el a posztot, aki legfőbb feladatának a koordinálást, az élsport hátterének biztosítását, valamint a versenyzői létszám növelését nevezte.

A jelenlévő vitorlázók közül a tavaly Finndingiben világbajnoki hetedik Berecz Zsombor úgy nyilatkozott, hogy már az idei világbajnokságon szeretné megszerezni a riói indulási jogot.

hirado.hu / fotó: szeretlekmagyarorszag.hu