Szobrok és dadaista képek két lengyel művésztől

ez_nem_egy_pipaKét lengyel művész, Józef Lukomski szobrász Hominem Quero, míg Kamil Kuskowski festő Neue Dada címmel állítja ki munkáit a budapesti Lengyel Intézet kiállítótermében, illetve a Platán Galériában csütörtöktől.

Gosia Takács, a szoborkiállítás kurátora elmondta: Józef Lukomski (1920-1996) festő és szobrász a két műfaj határán alkotott. A mostani budapesti tárlaton szinte háromdimenziós és szoborképnek is nevezhető öt képe, valamint ruhákból különböző technikával alkotott 15 szobra lesz látható. Az anyag egy nagyobb gyűjtemény része és a szoboralakok pontosan 214 centiméter magas figurákat ábrázolnak.

A Hominem Quero-ciklus 1972-1975 között jött létre. A cím Diogenész történetéből származik, ugyanis a görög mitológiai alak fényes nappal lámpással a kezében vándorolt a járókelők között és azt kiáltozta: “Embert keresek!”

“Az egyetlen térbe csoportosított monumentális figurák olyan asszociációkat keltenek, amelyek a színpadhoz és a szerepüket szavak nélkül is kifejezően játszó színészekhez kötődnek” – jegyezte meg a kurátor.

Józef Lukomski, aki művészetét a “totális hallgatás színházaként” határozta meg, tanulmányait a pekingi és a varsói művészeti akadémián végezte 1955 és 1962 között. 1977-ben ő képviselte Lengyelországot a Kortárs Művészeti Biennalén. Budapesti tárlata július 12-ig látható a budapesti Lengyel Intézet kiállítótermében.

Kamil Kuskowski kimondottan a Platán Galéria terére komponálta új, Neue Dada című munkáját. A 40 éves festőt, számos videoinstalláció szerzőjét Szatmári Viktória kurátor idézte, miszerint “a művészetben, nemcsak Lengyelországban, hanem az egész világon is létezik egy olyan irányzat, amely visszanyúl a korábbi stílusokhoz. Én például a dadaizmushoz – innen származik a kiállítás címe is -, de ezzel egyáltalán nem vagyok egyedül”.

A tárlaton négy kis sorozatot, a klasszikus dadaista műveket megidéző munkákat, kis gegeket láthat az érdeklődő. A kurátor példaként említette Marcel Duchamp francia festő Piszoár című munkájáról készült fényképet, amelyet a lengyel művész kivágott és kiegészítette egy csordogáló szökőkutat mutató videóval.

Ez nem egy pipa című videóján az látszik, hogy kilenc pipát próbál a szájába dugni egyszerre, ezt kivetítik egy nagy képernyőre a galériában. Emellett pipákból különleges szobrocskákat is készített, Művészeti magángyűjtemény című alkotásán pedig a világ minden tájáról származó, köztük magyar bélyegeket keretezett be és tett a falra. A tárlat három hónapig, augusztus 23-ig látható.

Kamil Kuskowski a Lódzi Művészeti Akadémián szerzett diplomát 2000-ben. 2011-től az Új Média Tanszék vezetője a Szczecini Művészeti Akadémián. Lódzban él és alkot, műveit több lengyel állami gyűjtemény őrzi. Munkásságát számos díjjal ismerték el.    (MTI)