Színművészeti egyetemek fesztiválja Miskolcon

Főként énekes és zenés színházi előadásokat láthat a közönség a ma kezdődő európai Színművészeti Egyetemek Miskolcon (SZEM) elnevezésű fesztiválon.


2014.02.04.-09.

A Miskolci Nemzeti Színház és a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) közös fesztiválját második alkalommal rendezik meg. Az eseményen München, Varsó, Krakkó, Bytom, Vilnius, Prága, Bukarest, Kaposvár és Budapest színművészeti egyeteme vesz részt. Öt külföldi és négy magyar előadás szerepel a programban. A vasárnap záruló fesztivál programjában zenei és táncos workshopok is szerepelnek.

miskolciszem1

Délelőttönként a diákok kiemelkedő magyar művészek és művésztanárok által vezetett workshopokon vesznek részt, s a munkafolyamatok eredményeit egymásnak és egy szűkebb szakmai közönségnek is bemutatják a fesztivál utolsó napjának délelőttjén. Délutánonként szakmai beszélgetésekre, filmvetítésekre, munkabemutatókra invitáljuk mind a fesztivál résztvevőit, mind a szélesebb közönséget. A fesztivál teljes időtartama alatt látogathatók a tematikus kiállítások (díszlet-látvány-jelmeztervek bemutatása, vizsgaelőadások fotóinak kiállítása). A program gerincét pedig az iskolák meghívott előadásai – külföldi és magyar vizsgaprodukciók – alkotják. Az előadásokat követően egy-egy meghívott szakember vagy művész által moderált kötetlen közönségbeszélgetésre kerül sor az aznap látott produkciókról.

A fesztivál központi témáját 2014-ben a zenés színház újszerű megközelítése jelenti, s a programválogatással olyan kérdéseket kívánnak feltenni, mint hogy mit jelent a mai fiatalok számára a zenés színház, hogyan tud korszerű lenni a zenés színház, milyen új műfajok jelenhetnek meg, illetve hogyan élhetnek tovább a régi, hagyományos formák stb.

A fesztivál részletes programja a www.miskolciszem.hu oldalon olvasható.

mti / miskolciszem.hu