Múzeumok éjszakája: Ujj Zsuzsi-könyvbemutató és koncert a Budapest Galériában

Ujj-Zsuzsi_fotokiallitasEddig ismeretlen fényképek is bekerültek Ujj Zsuzsi Fotósmunkák, 1985-1991 című kötetébe, amelyet a Múzeumok éjszakáján szombaton mutatnak be a Budapest Történeti Múzeum (BTM) Budapest Galériájában. A könyvbemutató után, fél nyolctól Ujj Zsuzsi a Csajka Zenekarral és Darvas Kristóffal együtt muzsikál.

A Missionart Galéria gondozásában, Oltai Kata művészettörténész szerkesztésében megjelent magyar és angol nyelvű kötet több mint kétszáz reprodukciót tartalmaz, amelyeket archív, mindmáig publikálatlan fotók egészítenek ki Várnagy Tibor kísérő írásával.

“Az Ujj Zsuzsiról szóló kötet életmű-katalógus, monográfia, amely a hat év alatt készített fotóit tartalmazza. A kötettel azt tűztem ki célul, hogy mindent, ami csak lehet, összegyűjtsek róla” – mondta Oltai Kata.

Hozzátette, hogy tavaly, amikor egy kisebb katalóguson dolgozott, előkerült néhány olyan kép, amelynek létezéséről nem is tudtak. Ujj Zsuzsi rengeteget fotózott ezalatt a hat év alatt, de csak mintegy huszonöt munkát ismertek tőle. “Kutatásaim közben derült ki, hogy sokkal nagyobb, mintegy ötszáz darabos anyagról van szó. A fotók azoktól a művészektől kerültek elő, akikkel Zsuzsi együtt dolgozott vagy élt akkoriban, köztük Hajas Tibortól, Várnagy Tibortól és magától Zsuzsitól” – hangsúlyozta.

A kötet Oltai Kata tanulmányával indul, a monográfiában található képes táblák pedig olyan törzsanyagok, amelyek leginkább jellemzik Ujj Zsuzsi akkori munkásságát. A monográfiában Várnagy Tibornak, a Liget Galéria vezetőjének a kordokumentuma is szerepel. Várnagy állította ki 1985 és 1991 között Ujj Zsuzsi munkáit és akkoriban technikai segítséggel is ellátta őt. “Várnagy mint szemtanú meséli el, hogy mi történt akkoriban, merre jártak együtt Amerikától Lengyelországig” – idézte fel.

Az életmű-katalógusban 147, adatokkal ellátott kép szerepel. “Létrejött egy olyan forrás, amelyhez vissza lehet nyúlni bármilyen további kutatáskor” – magyarázta a művészettörténész.

Oltai Kata fontosnak tartotta, hogy személyes interjút is tartalmazzon a monográfia, ugyanis ahhoz, hogy teljes képet lehessen adni egy alkotó munkásságáról, sok mindent meg kell vizsgálni a művész körül. “Figyelni kell az élettörténetre és a kontextusra, amely megmagyarázza, hogy miért használja pont azt a rá jellemző kifejezésmódot az alkotó” – hangsúlyozta.

A mélyinterjúból kiderül például az, hogy amikor a halálfejes, felforgató képek készültek, Zsuzsi a budapesti Korányi Kórházban nővérként dolgozott, ott látta maga körül az eszméletlen csöveseket, a félholtakat és a halottakat. Az interjúból fény derül a férfiakkal való kapcsolatára is – tette hozzá a művészettörténész.

A könyvbemutatón Ujj Zsuzsival, Oltai Katával és Várnagy Tiborral a MissionArt Galéria vezetői, Jurecskó László és Kishonthy Zsolt művészettörténészek beszélgetnek. (MTI)