A 21. századi nőre fókuszál a Skandináv női fesztivál

A Skandináv Ház november 6-9. között nagyszabású fesztivált szervez, mely ezúttal teljes egészében a nők körül forog.  Beszélgetések, író-olvasó találkozók, filmvetítések, kiállítások fókuszálnak a 21. századi nőre.

A Muzikum Klub és Bisztró, a Könyvtárklub és az ELTE Skandináv Nyelvek és Irodalmak Tanszékének tereiben zajló „NØ – Skandináv Női Fesztivál” apropóját az adta, hogy a dán nők 100 éve kaptak szavazati jogot. A fesztivál nemcsak a női egyenjogúság és a szavazati jog, hanem szélesebb értelemben véve is a nők körül forog: elsősorban a mai, 21. századi nőkkel, női sorsokkal foglalkozik, némi történelmi kitekintéssel. A sokszínű program magában foglal előadásokat skandináv előadókkal, filmvetítéseket, felolvasó színházat, skandináv kvízt, gasztro programot, divatbemutatót, kerekasztal beszélgetéseket, egy skandináv női dj buliját, esszé- és fotópályázatot, kiállításokat és skandináv könyvvásárt.

A program a 21. századi nők című fotópályázat, valamint a Skandináv minta – Női példaképek esszé- és novellapályázat eredményhirdetésével veszi kezdetét, de részt lehet venni híres skandináv nőkről szóló kocsmakvízen, este pedig felolvasószínház várja az érdeklődőket Lejárt szavatosságú szenvedélyek címmel. A napot a a The fighter című dán filmdráma vetítése zárja.

Szombaton Jytte Hilden írónő, egykori dán szociáldemokrata politikus és Kate Bluhme, az Ekstra Bladet újságírójának előadására kerül sor a 99 rózsaszín elefánt című könyv alapján, a skandináv történelem és kultúrtörténet híres nőalakjairól, majd Férfiak új szerepben címmel Jorgen Lorentzen norvég íróval beszélget Hadas Miklós egyetemi tanár. Az északi ízek kedvelőit skandináv vendégszakács ínyencségei várják, majd egy skandináv dizájn ihletett divatbemutatóra kerül sor. Este Helena Engberg svéd DJ skandináv női előadók zenéit pörgeti a Könyvtárklubban.

Vasárnap délután levetítik A nimfomániás című dán-német-francia-belga filmdráma rendezői változatát, este pedig Lars von Trier és a nők címmel lesz beszélgetés.

Hétfőn Nők a politikában az elmúlt 100 évben és most címmel Bente Nielsen dán politikus és Tove Skarstein Norvégia magyarországi nagykövete beszélget, majd Birgit Kirkebaek dán írónőtől ismerhetik meg a vendégek a dániai Sprogo szigetére száműzött nők rejtélyes történetét.

Helyszínek:

Muzikum Klub és Bisztró – 1088 Budapest, Múzeum utca 7.
Könyvtárklub – 1088 Budapest, Múzeum krt. 2.
ELTE – Skandináv nyelvek és irodalmak tanszéke – 1088 Budapest, Rákóczi út 5.

Tervezett programok

Forrás: skandinavhaz.hu / mti