Szimbiózis Napok – kulturális antropológiai fesztivál

szimbiozisA Szimbiózis Napok elnevezésű kulturális antropológiai fesztivál idén immár nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre május 10-11-én a Fogasházban. Az érdeklődők változatos programokon keresztül ismerkedhetnek meg távoli népek és közelünkben élő közösségek tárgyi és szellemi kultúrájával: életmódjával, tudáskincsével, művészetével, meséivel, játékaival. Sokféle előadás, kerekasztal-beszélgetés, alkotóműhely, fotókiállítás, film, zene és tánc várja az érdeklődőket. A kisebb gyermekek számára külön szerveznek játszóházat, a nagyobbak már kreatív alkotási folyamatban és izgalmas kihívást jelentő logikai és stratégiai játékokban is részt vehetnek.

A fesztivál az ismeretterjesztés és a sajátélményű programokon túl célul tűzi ki, hogy a jelenkori társadalmi, kulturális környezet jelenségeire és eseményeire reflektáljon, azokról értelmező módon beszéljen. Különös figyelemmel fordul a változások, az új jelenségek felfedezése, értelmezése felé.

Idei témáik között szerepel Indonézia világa, digitális identitásuk kommunikációja, a bűn és bűnhődés témája, a társadalom képi reprezentációja. Foglalkoznak az egészség és kultúra kapcsolatával, ember- és betegségképekkel, orvosi antropológiával, illetve gasztronómiával, táplálkozásantropológiával. Szó lesz ökofalvakról, sámánságról, s így ökológiai tudatosságról és világnézetről; távoli népek kultúrájáról, virágsziromról, kakasvérről, balinéz rítusokról, társadalmi hálózatokról, romákról, együttélési stratégiákról. Az idei fesztiválon több menekültekkel, bevándorlókkal kapcsolatos program is lesz, amelyek betekintést engednek életükbe, tárgykultúrájukba, mindennapjaikba, fővárosi jelenlétükbe. Beszélgetünk a határok átlépéséről, a mobilitás mérföldköveiről, a diákmozgalmak kulturális mintáiról, az utca és a jog kapcsolatáról. Tematikus, élményt adó (Afrikáról szóló, nemi szerepekkel foglalkozó, érzékenyítő és filmes) workshopok, kreatív foglalkozások, alkotóműhelyek várják az érdeklődőket. Valamint egy kerületi séta (elmúlt korok és emberek emlékezetéről, a városrész elbeszélt és elbeszéletlen történeteiről).

A témafeldolgozáshoz, a felvetett kérdések megvitatásához a fesztivál – a szervezők szándéka szerint, illetve a felvetett témákból adódóan szinte természetes módon – bevonja a határ- és rokon tudományterületek, valamint a média, a művészeti és civil szféra képviselőit is, hogy találkozási lehetőséget biztosítson számukra, és a különböző megközelítések bemutatásával, az azokra való reflektálással valami több szülessen meg.