Szegedi Borfesztivál huszadik alkalommal

Huszadik alkalommal rendeznek borfesztivált Szegeden; a Szeged Napja rendezvénysorozat részeként a Szegedi Borfesztivál pénteken veszi kezdetét – mondta sajtótájékoztatóján a szervező Szegedi Városkép Kft. vezetője.

Licsicsányi Ilona kifejtette: a korábbi évekhez hasonlóan mintegy 250 programot kínálnak az tíznapos programsorozatban. A borfesztivál flashmob jellegű nyitó menete pénteken este indul a Dugonics térről. A mintegy félezer táncos karneváli hangulatban halad végig a Kárász utcán, hozzájuk csatlakoznak a Széchenyi téren a borrendek.

A tíz nap alatt három színpadon zajlanak majd a különféle programok. A koncerteken fellép többek közt Kállay-Saunders András, Tóth Vera, Gájer Bálint, Vastag Csaba, és a Gypo Circus is. Újdonságként idén egy új helyszín, a Rongy-udvar várja az érdeklődőket, ahol szintén koncertek, DJ-k és táncház színesíti a programot, emellett a gyerekeknek is kínálnak elfoglaltságokat. Idén a szegedi történéseket egy LED-falon is nyomon lehet követni a Széchenyi téren és innen “sugároz” majd a Borfeszt TV is. Mindennap lesz borárverés, melynek befolyt összegét a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kapja.

A 140 borászon kívül vendéglátósok, sajtosok és édességárusok várják a látogatókat. A borünnep mellett lesz Gasztroudvar, ahol kézműves söröket, magyar pálinkákat, finom ételeket kínálnak. A közelmúltban megszépült Dugonics téren a hungarikumok és értéktárban szereplő magyar élelmiszerek köré épül a Kincs tér, ahol lesz népmese csokor, magyar kutyafajták felvonulása és többféle népművészeti bemutató. Itt állítják fel táborukat a hagyományőrzők, lesz táncház, fúvós találkozó és nemzetiségi gála. A téren levő szökőkút köré épülő Bödön-udvarban pedig, őstermelők valamint kézművesek kínálják portékáikat.

A programok sorában megjelenik a szegedi hídivásár is, amely az egyik legnagyobb hazai kézműves seregszemle és bemutató, és immár tizenötödik alkalommal nyílik meg. A színes forgatagban magyarországi és Kárpát-medencei mesteremberek, kézművesek, iparművészek kínálják termékeiket a forgalom elől lezárt Belvárosi hídon, a Híd és az Oskola utcában.

A rendezvény programfüzete és a szegediborfesztival.hu oldalon található információk mellett, a kilátogatók segítségére lesz egy ingyenesen letölthető okostelefon alkalmazás is, térképekkel, érdekességekkel és háttér információkkal – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az 1995-ben néhány alföldi borásszal indult bormustra 2014-re a vidék legnagyobb borfesztiváljává, országos hírű gasztronómiai és kulturális ünnepévé nőtte ki magát. (MTI)