Sárkányünnep: az egymás művészetében, kultúrájában lelt közös öröm ünnepe

bódvalenke_sárkányünnepBódvalenke, a Freskófalu az idei július 5-én kezdődő hétvégén immár a  negyedik alkalommal rendezi meg a Sárkányünnepet, a cigány kultúra és művészet immár hagyományos fesztiválját. Ezúttal azonban a már megszokott izgalmas kulturális kavalkád mellet további újdonságokra is számíthatnak a fesztiválra látogatók: helyiek vezetésével megismerhetik a környék gyönyörű vadregényes vidékeit.

Pénteken, július 5-én Frankie Lato és az Eastwing, valamint a RumbAroma fergetegesnek ígérkező koncertjével indul a Sárkányünnep.

Szombaton délelőtt kirándulásokat, kalandtúrákat szerveznek a Bódvalenkét körülölelő, páratlan növény- és állatvilágban gazdag lápra, az esztramosi bányajáratokba és a Rákóczi-barlangba. Aki a fantasztikus (az aggtelekinél sokkal szebb és izgalmasabb) Rákóczi-barlangot szeretné szombat délelőtt meglátogatni, jelentkezzen be előre, mert oda egyszerre csak tíz embert engednek le, és szeretnék lefoglalni. (Már az odaút is gyönyörű!)

A szombat délután Stefanóé, ám lesz közben táncház, harcművészeti bemutató, mesesarok és költészet, sárkányeregetés, lesznek filmvetítések és – persze – tárlatvezetések. Ezúttal sem maradhat el a képek előtti improvizáció; az Albert Hall ismét izgalmas meglepetéssel várja a látogatókat. A korábbi évekhez hűen ismét Sárkányvágta vezeti fel az estet: a Romengo, az Etnorom, és a Karaván Família koncertje egy közös örömzenélésben teljesedik ki. Balogh Zsolt vezetésével nemcsak fergeteges cigány táncelőadásoknak lehetünk részesei, hanem rögtön ki is próbálhatjuk a táncokat.

A vasárnap zenés reggelivel kezdődik, és a Dorco meg a Fekete Gyémántok jóvoltából – immár a falu közepén – örömzenéléssel folytatódik, amíg ki-ki búcsút nem int Bódvalenkének.

A kulturális programok mellett civil kerekasztal is lesz, ahol a részt vevő szervezetek képviselői olyan aktuális társadalmi és szociális kérdéseket tárgyalnak majd, mint hogy a mélyszegénységből a szociális vállalkozások sora, avagy a közmunka segíti-e megtalálni a kiutat.

Szálláslehetőség: sátorhelyek a faluban, illetve a környékbeli vendégházakban.

Jelentkezés, információ:  www.bodvalenke.eu; info@bodvalenke.eu; Tel: 06-48/450-155; vagy a facebookon: https://www.facebook.com/events/389616144476167/  (ÖS)