Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy-és Strandfürdő

Pesterzsébeti fürdő

A Pesterzsébeti fürdő gyógyvize kimondottan ritka Magyarországon, a jódos-sós víz Budapesten egyedül a 22. kerületi strandfürdőben található meg. A fürdő a közelmúltban jelentős felújításon esett át, a helyi védelem alatt álló, kupolás áltörökfürdő egész évben alkalmassá vált a vendégek fogadására.

A Pesterzsébeti fürdő mostani helyén korábban is működött strand a Duna Soroksári szakaszán, viszont a kútfúrások által feltárt különleges gyógyvíz elindította a fürdő fellendülését és fejlődését. A hazánkban meglehetősen ritka összetételű gyógyvíz számos probléma esetében hatásos, ezért igen népszerű a gyógyulni vágyók körében. Az 1930-as években kialakítottak egy kupolás török jellegű fürdőt, és a modern részt e köré építették fel. A közelmúltban a fürdőt modernizálták és kibővítették, a megnyitására több szakaszban került sor: a termál rész 2018. óta a strand része 2019. nyarától áll a fürdőzők rendelkezésére. A fürdőben összesen 13 medence működik, amelyek között van gyermekmedence, élménymedence, hullámmedence és gyógymedence egyaránt. A komplexumban a manapság nagy népszerűségnek örvendő szaunavilágot is kialakítottak.

A szaunavilágban, amely külön zónaként üzemel, gőzkabin, infraszauna, 20 fő befogadására alkalmas finn szauna is található. A finn szauna mellett a vendégek meleg és hideg vizes merülő medencét használhatnak, emellett Kneipp taposómedencékkel is ellátott.

Pesterzsébeti fürdő

A felújítás eredményeként a benti fürdőrészben a 4évszakos gyermekmedence mellett kialakítottak egy tágas, kabinos öltözőket is.

A központi nagy és a kiúszós termálmedencéi masszázsfúvókákkal ellátottak, ezenkívül beépített sakkasztalokat helyeztek el a kültéri részben.

A tágas strandrészben a vendégek találnak egy 25 méteres úszómedencét, amelyet termálvízzel töltenek fel. A gyermekek medencéjét a nyári hónapok alatt napvitorlákkal árnyékolják, és a medence gazdagon felszerelt játékelemekkel, és szökőkúttal. A közelmúltban újult meg a 150 fős hullámmedence, amely fő vonzereje az Erzsébetvárosi fürdőnek.

A vendégek a tágas zöld parkrészben napozóágyakon és nyugágyakon pihenhetnek, emellett öltözők és büfék is üzemelnek.

Gyógyászati szolgáltatások

A gyógyászati kezeléseket orvosi kiírást követően lehet igénybe venni:

  • tangentor
  • súlyfürdő
  • gyógymasszázs
  • gyógyiszap
  • szénsavkezelés

A gyógyvíz összetétele

A fürdő termálkútja nátriumot tartalmazó kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szulfátos gyógyvíz, amely jelentős só, jód, brómtartalommal rendelkezik. A sós-jódos kút nátrium-kloridos, igen kemény bromidos, jodidos víz, amelynek jelentős a vastartalma.

A jódos-sósvíz számos probléma esetén kedvező hatású: nőgyógyászati problémák és mozgásszervi panaszok esetében.

A bróm tartalmú gyógyvizeket idegnyugtatóként, és stresszoldásra alkalmazzák, a jódtartalma pedig alkalmas gyulladáscsökkentésre, fertőtlenítésre és keringés javításra.

Megközelítése

1203 Budapest, Vízisport u. 2.

Nyitvatartás

Naponta 09:00-19:00 óra között tart nyitva.