Globe Fesztivál 2013 – Országos színjátszó találkozó Szolnokon

Országos színjátszó találkozó Szolnokon Globe fesztiválGlobe Fesztivál néven a 20. alkalommal rendeznek országos színjátszó találkozót a hét végén Szolnokon, a részt vevő együttesek – köztük diákszínjátszók, amatőr társulatok – péntektől vasárnapig három napon keresztül mutatják be produkcióikat a tiszaligeti turisztikai központban.

A mostani alkalmat igyekeznek emlékezetessé tenni többek között azzal, hogy egy városnéző kisvonat szállítja az érkező színjátszókat a fesztivál színhelyére, illetve a programba bevonják majd a Szigligeti Színház két népszerű színészét, akik a teátrum kulisszái között kalauzolják a fiatalokat .

A fesztiválról ezúttal sem hiányoznak a drámatagozatos osztályokkal rendelkező középiskolák, így a kecskeméti Katona József, a budapesti Vörösmarty, a szentesi Horváth Mihály valamint a szolnoki Széchenyi Gimnázium diákszínjátszói. A pénteki nyitónap érdekessége, hogy csak helyi együttesek lépnek színre, köztük egy olyan társulat, amelyet értelmileg akadályozott fiatalok alkotnak.

Szombaton szakmai kerekasztal-beszélgetés lesz a Globe Fesztivál múltjáról, jelenéről és jövőjéről, hogy az ötletgazdák és a mostani részvevők közösen próbálják meg áttekinteni, mennyit változott a világ húsz esztendő alatt. Vasárnap szakmai tréningek is várják a színjátszókat, hogy javíthassák mozgás vagy improvizáló készségüket.

Ezen a seregszemlén nem osztanak díjakat, nincs eredményhirdetés, ezért a fellépők felszabadultabban játszhatnak, és jobb formájukat adják a színpadon.

mti