Nemzetközi mézvásár és méhésztalálkozó Jászberényben

mezkiralynoAugusztus 3-án, szombaton rendezik meg a mézvásárral egybekötött nemzetközi méhésztalálkozót Jászberényben, a méztermelők, a méhészeti eszközgyártók és -forgalmazók legnagyobb magyarországi szakmai eseményét.

A huszonhatodik alkalommal rendezett program iránt minden korábbit felülmúló az érdeklődés, a magyarok mellett lengyel, román, szlovén és szlovák méhészek is jelezték részvételüket – közölte Molnár György főszervező, a Szatmári László Jászsági Méhészegyesület elnöke.

A mintegy százötven kiállító többsége méhészeti eszközgyártó és forgalmazó, de felvonulnak a mézből készített termék előállítói kóstolókkal és bemutatókkal. A Bercsényi úti sportcsarnokban és környékén illetve a közelben lévő Ifjúsági Házban tartandó seregszemlére a korábbi évek tapasztalatai alapján több mint 5 ezer embert várnak.

A rendezvény szakmai részében a magyar méhészeti ágazat jelenlegi helyzetéről, versenyképességének növeléséről, az új méhészeti nemzeti programról Tantó Sándor, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyettese tart előadást. A 2013-as mézpiaci jellemzőkről mézkereskedők illetve az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) tisztségviselői adnak tájékoztatást. Ezen kívül olyan közérdekű témákról is szó esik majd, mint a méhészeti termékek gyógyító hatásai, valamint a nagy méhpusztulások okai.

Emellett a gyakorlatban bemutatják többek között egy élő méhcsalád kezelésének méhszúrás nélküli technikáját, és ezúttal is versenghetnek a méhészek füstölgő gyújtásban illetve keretszegezésben.

mezvasar

A méhészek jászsági seregszemléje – számítva a kilátogató családtagokra – ezúttal sem nélkülözi a szórakoztató elemeket, számos vetélkedő és kulturális műsor kínál kikapcsolódást. Idén is megválasztják a mézkirálynőt, a címre heten pályáznak, akiknek a méhészkedés abc-jéről is számot kell adni a zsűrinek. A győztes hölgy egy éven keresztül képviselheti a magyar méhésztársadalmat bel- és külpiaci rendezvényeken.

A teljes program itt:

fesztikörkép / mti