Múzeumok éjszakája: koncertek, kiállítások a Dohány utcában

zsidónegyedmuzejfejl__c_fbA Dohány utcai zsinagógánál szombaton, a múzeumok éjszakáján 22 órától koncertekkel, a Magyar Zsidó Múzeumban állandó és időszaki kiállításokkal, felolvasásokkal, a Magyar Zsidó Levéltárban pedig gasztronómiai bemutatóval és tárlatvezetéssel várja a látogatókat a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz).

A múzeumban a spanyol és közel-keleti zsidó zenei világ hangulatát 23 órától Budai Miklós és Gyulai Csaba duója után Szentkirályi György idézi fel, a zenei fellépéseket a keleti zsidó kulturális hagyományokról szóló előadások egészítik ki.

A múzeumba látogatók a koncertek mellett a Scheiber Sándor kora és köre címmel fotókiállítást is megtekinthetnek, ezt az este folyamán kétszer mutatja be Villányi András fotóművész és Lichtmann Tamás irodalomtörténész. A múzeum állandó kiállításán, amelyen vallási kegytárgyak láthatók, 22 óra 15 perc és vasárnap éjjel 1 óra 15 perc között négy időpontban szerveznek tárlatvezetést.

A zsidó konyha finomságait a helyszínen Fűszeres Eszter gasztroblogger ajánlja a közönségnek.

A Magyar Zsidó Levéltárban a magyarországi zsidó közösségek, családok fennmaradt iratai tekinthetők meg, az Itt lakott Rosenthal című kiállításon pedig a régi pesti zsidónegyedet, illetve az elmúlt kétszáz évben ezen a területen élők történetét mutatja be az intézmény. A tárlathoz kapcsolódva az éjszaka folyamán különleges sorsokat bemutató dokumentumfilmeket vetítenek a negyed egykori életéről, mindennapjairól, az előtérben a Közös örökségünk: zsinagógák című vándorkiállítás tekintető meg.

Az este folyamán ugyancsak a levéltárban tartják meg a könyvek éjszakáját: az irodalmi virrasztáson Benedek István Gábor, Deutsch Gábor, Hernádi Miklós, Polgár Ernő, Szántó T. Gábor, Szepes Erika, Ben Turán olvas fel műveiből. A programot Kardos Dániel gitár- és Vázsonyi János szaxofonjátéka teszi különlegessé.

Rendhagyó éjszakai sétán a régi pesti zsidónegyedbe kalauzolják el a látogatókat, a Dohány utcai zsinagógában orgonakoncerteket és vezetett sétákat szerveznek, az imaház előtti téren pedig a Tzomet, majd a Jazzrael zenekar koncertjét élvezhetik a zenekedvelők.

A részletes program a http://www.mazsihisz.hu/2013/06/09/muzej-2013-%E2%80%93-egy-ejszaka-a-zsidonegyedben-6227.html címen érhető el. (MTI)