Múzeumok éjszakája: Jegesmedvékkel a múzeumok éjszakáján Miskolcon

miskolci_jegesmedvékMunkácsy Mihály Búsuló betyár című festménye, a miskolci Jegesmedvék jégkorongozóinak tárlatvezetése és egyedi divatbemutatója is szerepel a miskolci Herman Ottó Múzeum programjaiban az idei Múzeumok Éjszakáján.

Pusztai Tamás múzeumigazgató elmondta, a Herman Ottó Múzeum mindhárom miskolci épületében várják az érdeklődőket, a helyszínek látogatásához mindössze egy jegy szükséges. A Herman Ottó Emlékházban gyertyafényes tárlatvezetést és családi programokat kínálnak.

A múzeum Görgey utcán lévő központi épületében két „nagy dobással” is jelentkeznek. Az egyik Ősi Attila előadása Dinoszauruszok és egyéb Őshüllők Magyarországról címmel, amelyen eredeti dinócsontok is megtekinthetők. A másik kuriózum, hogy idén a miskolci Jegesmedvék hokicsapata rendkívüli tárlatvezetést tart a Képtárban, illetve a Lévay József Református Gimnázium diákjaival közösen rendeznek egy divatbemutatót erdélyi magyar népviseletekből – mondta Pusztai Tamás.

A múzeum központi épületében a fentieken kívül gyermekrajz-kiállítás nyílik, lesznek gyermekfoglalkozások, ízelítő a Pannon-tenger Múzeum állandó kiállításából is – sorolta Pusztai Tamás.

A papszeri öreg iskolaépületben, a mai kiállítási épületben csak a múzeumok éjszakáján tekinthető majd meg – a Szemere Bertalan relikviák között – Munkácsy Mihály Bujdosó Betyár című festménye, amely Szemere Miklós gyűjteményének egyik jeles darabja volt, és a Déri Múzeum adta kölcsön.

Látogatható lesz a várostörténeti kiállítás, ehhez kapcsolódóan 19. századi enteriőrben lehet majd fényképeket készíteni, a Tampere-kiállításhoz kapcsolódóan pedig finn gasztronómiai bemutató is lesz – jegyezte meg a múzeum vezetője. (MTI)