Budapest Anno-Margitsziget a Városháza Parkban

margitszigetanno1Az 1900-as éves Margitszigete elevenedik meg a budapestiek előtt a Városháza Parkban sétálva. Hol működött a Tejcsarnok nyári vendéglője? Milyen volt a legendás lóvasút? A többi között ezekre az érdekességekre kaphatnak választ az érdeklődők a Budapest ANNO – Margitsziget című, június1-én megnyílt kiállítás segítségével.

Az eseményen Szentes Tamás főpolgármester-helyettes felhívta a figyelmet arra, hogy a budapestiek büszkék városuk szépségére. Mint fogalmazott: „… a szépség ez esetben nem kizárólag építészeti vagy a természeti szépségeket jelenti, hanem valójában mindanyiunk életében megjelenő emlékek is. Hiszen az itt látható korabeli dokumentumok, felvillantják annak a kornak a hétköznapjait és ünnepnapjait amikor a Margitszigeti Szabadtéri színpad épült, és elkezdte működését, majd szerves részévé vált Budapest kulturális életének…” Az – tért ki Szentes Tamás-, hogy az itt bemutatott kor éppen egy emberöltőnyi távolságban van tőlünk azt jelenti, hogy azokról az időkről mindannyiunknak vannak közvetett vagy közvetlen emlékei. Ezek fontosak mindannyiunknak – mutatott rá beszédében-, ugyanis ahhoz, hogy tudjuk: kik vagyunk és miért vagyunk a világon; tudnunk kell, hogy honnan jöttünk és milyen „homokszemeknek” vagyunk hordozói, valamint azokat fel tudjuk e használni, ahogy ezt Gabriel Garcia Marquez írta, A Szerelem Kolera idején című regényében – hangsúlyozta a főpolgármester-helyettes.

margitszigetanno2

A képeslapokat és fényképeket a Budapest Főváros Levéltára gyűjteményéből, a Nagy Zsolt képeslap- és Klösz György fotógyűjteményéből válogatták ki és nagyították óriásméretűre. A kiállítás augusztus 31-ig látogatható.

A tárlattal a Szabad Tér Színház lepi meg a kulturális értékek iránt fogékony közönséget, miután a főváros zöld szívében, a Margitsziget központi részén elhelyezkedő szabadtéri játszóhely, most ünnepli 75. születésnapját. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad az évfordulóra kormány- és önkormányzati forrásokból már az idén megújul, de rekonstrukciója 2014-ben is folytatódik.

(ÖS) (Fotó: Majtényi Mihály, budapest.hu)