Márton-napi délután lovagi próbával a nyírbátori Báthori István Múzeumban

nyirbator_martonnapA régi szokások felelevenítése mellett lovagi próba is szerepel az idén a Márton-napi délután programjában szombaton a nyírbátori Báthori István Múzeumban.

Szabó Sarolta, az intézmény igazgatója elmondta, hogy a 15 órakor kezdődő programban a Debreceni Aranykeresztes Lovagok Egyesületének fegyver- és viseletbemutatóját, lovagi próbáit és apródavatását láthatják az érdeklődők interaktív formában a múzeumkertben.

A régi idők kultúráját felelevenítő lovagok, apródok és udvarhölgyek a magyar lovagkor legvirágzóbb szakaszába kalauzolják a nézőket. A nemes virtust, a fegyverforgatást, a gyalogos párviadalokat az egykori támadó- és védőfegyvereket használva mutatják be, természetesen lovagi öltözetben, a valamikori díszes vérteket viselve.

A programban helyet kapnak az ugyancsak látványos egyéni és csoportos lovagi próbák, vetélkedők, majd apródavatással zárul a debreceni hagyományőrző aranykeresztesek bemutatója. A lovagkorról előadás is lesz, a Márton-naphoz fűződő szokások ismertetésével együtt.

A rendezvényt felkereső gyerekek a múzeum könyvtártermében Mese Morzsolón vehetnek részt, melyet a Dió Zenekar zenés meseműsora is színesít. Este rendhagyó, zenés tárlatvezetés lesz a múzeumban az állandó és időszaki kiállításokon.

A híres Báthori-család története mellett Nyírbátor városának évszázadait is megismerhetik a látogatók. Láthatják például Báthori István erdélyi vajda (1435-1495) a törökök felett aratott 1479-es kenyérmezei győzelmének tablóképeit. A 15-16. század fegyverei is közelről lesznek megszemlélhetők.

A Báthori-várkastély régészeti feltárása során előkerült korabeli városi pecsét mellett a Nyírbátor 1330-as és 1332-es teljes városi kiváltságát bizonyító oklevelek fénymásolatát is megnézhetik az érdeklődők. Nyírbátor városi rangja 1886-ig maradt meg, majd 1973-ben ismét várossá nyilvánították.

A Márton-napi délután résztvevői természetesen megkóstolhatják majd a hagyományos libás ételeket és az újbort is a Báthori István Múzeum szombati rendezvényén. (MTI)