Margó Irodalmi Fesztivál

margó fesztEsterházy, Grecsó és Térey is fellépnek a június 6-9. között – immár harmadik alkalommal – megrendezésre kerülő Margó Irodalmi Fesztiválon. Több tucatnyi ingyenes program a város különböző részein.


Az irodalom is lehet izgalmas, szórakoztató és vonzó – ezt igyekszik, egyre nagyobb hatásfokkal bizonyítani a 2011-ben elkezdett irodalmi fesztivál, a Margó és ez az, ami miatt a minőséget és sokszínűséget képviselő Bookline is aktívan együttműködik a szervezőkkel ebben az évben is. Ez a rendezvény – ahogy Grecsó Krisztián fogalmaz – „arról beszél, hogy ez a város mozgásban van. És nekünk, akik többnyire csak állunk benne, most kicsit olyan, mintha futószőnyegen, mozgólépcsőn állnánk.”

A Margó, „az egyszerű ötletek szellemes fesztiválja” idén is behálózza a fővárost programok tucatjaival. Ankert, Akvárium, Castro, Holdudvar – csak néhány a Margó helyszínei közül, ahol Erdős Virág, Grecsó Krisztián, Térey János, a friss Aegon-díjas Barnás Ferenc és a híres, álnéven pubikáló krimiszerző, Kondor Vilmos is kiemelt zenés, színházas esteken szerepel majd, önálló programokkal. Cserna-Szabó András és Elek Ferenc főzni fognak, Nyáry Krisztián új szerelmi történetekkel és vetítéssel készül.

A Margó Fesztivál csúcsprogramjaként várja a nagyérdeműt az Irodalom éjszakája, hogy újra láthassuk, milyen vibráló, érdekes és izgalmas a magyar kortárs irodalom. Tizenöt különleges helyszínen olvas fel tizenöt író, költő, slammer zenészekkel és színészekkel társulásban. Az írók családtörténetét boncolgató Rokonok-esten Esterházy Péter és fia, a képzőművész Marcell beszélnek apáról, fiúról, családról, irodalomról, alkotásról és egymásról. A fesztiválon mutatja be első – a Bookline gondozásában megjelent- regényét D. Tóth Kriszta, aki édesanyja történetéből írt könyvet Jöttem, hadd lássalak címmel. A Margó Fesztiválon a zene és az irodalom kapcsolata minden eddiginél fontosabb lesz. Keresztury Tibor felolvasóestjén Víg Mihály lép majd fel.  Závada Péter, Simon Márton és Sirokai Mátyás verses estjének ritmusát és hangulatát a Belle Belle atmoszférikus, utazós, filmszerű szintetizátorzenéje és vetítése határozza meg. A honi popkulturális események legizgalmasabbika, a kortárs költők és pop-rock zenészek összjátéka, a Rájátszás új párokkal és Takács Eszter bevonásával készül az ingyenes koncertre. A Margón lesz továbbá slam poetry és a Fesztivál adja a keretét a School Slam döntőjének is. A Rájátszás- produkció egyébként már kapható  kompaktlemez formájában is, ráadásul egy fotókkal gazdagon illusztrált interjú-, és dalszöveg kötetbe “burkolva”, a Bookline Könyvek jóvoltából.

margo_feszt_B6_v2k