Haláli napok címmel programok a mexikói halotti kultuszról

halaliHaláli napok címmel előadásokat, kiállítást, azték maszkkészítést, filmvetítést tartanak a Müszi – Művelődési Szinten, a Corvin áruházban csütörtöktől szombatig.

A hagyományok szerint Mexikóban a halotti kultusz a kultúra és a mexikói élet szerves része. Ezért a Día de los Muertos, a halottak napja és a Día de los Fieles Difuntos, a mindenszentek napja harsány vidámsággal telik. A halál ábrázolása Mexikóban egyrészt barátságos, másrészt félelmetes, mint a Catrina, a vigyorgó, jól öltözött, kalapos csontvázfigura és a kaszát tartó, csuklyás – bár gyakran igen színesbe öltöztetett – Santa Muerte.

Lantos Adriána a mexikói halotti kultuszról, a tradíciókról tart előadást csütörtökön. A mexikói halottak napja vidám népünnepély. Sötétedés után a családtagok, rokonok, barátok fölkeresik a temetőben hozzátartozóik sírját, földíszítik az elhunyt fotóival, szentek képeivel, virágokkal, kedvenc ételeikkel, sok-sok mécsest gyújtanak és emellett gitároznak, énekelnek.

Hagyomány, hogy Mexikóban színpompás oltárt építenek, amelynek négy eleme van: a föld, amelyet a lelkeket illatokkal tápláló gyümölcsök jelképeznek, a szél, amely egy tartóban levő könnyű papírfecniket mozgat, a víz, amelyet egy edényben tesznek az oltárra, hogy azok, akik meglátogatják halottaikat, szomjukat olthassák. A tüzet gyertyák szimbolizálják. Egy gyertya világít minden olyan lélekért, akire emlékeznek és egy azokért, akiket elfelejtettek. Kell még az oltárra cukorból formázott koponya, tökből édesség, tequila és egy kereszt, amelynek négy pontja iránytű a holt lelkeknek, hogy a családhoz találjanak és vissza oda, ahonnan jöttek.

A Müsziben is lesz oltárépítés, mexikói módon lehet üzenni az elhunytaknak, de készítenek pan de muertot, vagyis holtak kenyerét. Emellett denevérdísz, azték maszk, koponya és csontváz készítést is kipróbálhat az érdeklődő, de lesz töklámpa, könyvtök, arcfestés és jelmezkészítés is.

Levetítik pénteken Paul Leduc mexikói rendező 1983-ban készült Frida, Naturaleza Víva című filmjét Frida Kahlo mexikói festő életéről, a 20. századi Mexikó emblematikus alakjáról.

Szombaton az esti jelmezbálra előkészülő jelmezkészítő workshopot tartanak. Fellép a mexikói Cosmo Danza társulat rituális halotti táncműsorral. Ugyancsak a programba került – az ünnephez illő – Hajszínház Performance is, amely egy break tánccal koreografált alternatív látványfodrászati előadás. (MTI)