Laurie Anderson, Jonas Kaufmann és Elvis Costello októberben a Müpában

Laurie Anderson, Jonas Kaufmann és Elvis Costello is a Művészetek Palotája színpadára lép októberben – jelentették be kedden az évad programjában eredetileg nem szereplő, új fellépőket.

Az avantgárd popzene és a performanszok ismert alakja, Laurie Anderson október 6-án legújabb show-ját, a The Language of the Future-t (A jövő nyelve) mutatja be, amely legújabb dalait és történeteit tartalmazza. Tőle megszokottan most is aktuálpolitikai történéseket feszeget, ezúttal a tavalyi lehallgatási botrányra reflektál.

A műfaji korlátokat áttörő hegedűst a szélesebb közönség a nyolcvanas évek elején ismerhette meg. Albumai az élő- és elektronikus zene, a képző- és videoművészet, a tánc és a történetmesélés egyesítésével születtek meg, pályája során olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Peter Gabriel, Jean Michel Jarre, vagy néhai férje, Lou Reed – idézi fel ajánlójában a Müpa.

Laurie Anderson koncertjének másnapján, október 7-én a világ egyik legkeresettebb tenorja, a német Jonas Kaufmann a romantikus dalirodalom legszebb ciklusaiból válogató dalesttel lép a magyar közönség elé. A milánói Scala és a New York-i Metropolitan, a londoni és a párizsi, a bécsi és a müncheni operaház között ingázó énekes most először lép fel Magyarországon egész estés műsorral.

Szintén első magyarországi koncertjét adja a könnyűzene egyik legjelentősebb dalszerző-előadója, Elvis Costello, aki október 24-i retrospektív műsorában életművéből válogat a korai slágerektől egészen a 2014-ben írt The Last Year Of My Youth-ig, amelynek címe – Fiatalságom utolsó éve – egyben a mostani turné szlogenje is.

Costello a hatvanadik születésnapját ünnepli a szólóturnéval. Pályafutása során több mint harminc albuma látott napvilágot, és olyan csillagokkal dolgozott együtt, mint Paul McCartney, Bill Frisell, Burt Bacharach és a The Roots. (MTI)