Kuruc programmal bővül a győri csata évfordulós ünnepsége

Győri_csataKuruc lovasbemutatóval bővül az 1809-es győri csata évfordulója alkalmából szervezett ünnepség műsora.

Az első képben három szabadon idomított ló produkcióját tekinthetik meg a nézők, azt követően Béri Balogh Ádám korába viszik issza a közönséget. Ebben a brigadéros portyát vezet Győr vára alá, amelyet a kuruc seregnek két ostromban sem sikerült elfoglalnia, majd egy csikósbemutató és a Nádasdy-huszárok bemutatója zárja a programot – mondta Vígh Attila hagyományőrző zászlós, a győri Veres Péter Szakközépiskola lovas szakoktatója, edzője a szerdai sajtótájékoztatón.

A lovasbemutatót követő hadijáték műsora változatlan: mintegy száz résztvevővel játsszák újra jövő szombaton a napóleoni háborúk egyetlen magyarországi ütközetét, amelyben a Habsburg-seregek végül meghátrálásra kényszerültek a jelentős túlerőben lévő francia alakulatokkal szemben.

“Szeretjük a történelmi hűségnek megfelelően újrajátszani a történteket, bár ez az adott keretek között nehezen fog menni, hiszen a létszám és a hely is korlátozott” – nyilatkozta Budai Gábor, a 15. Második Székely Határőr Gyalogezred Hagyományőrző Egyesület elnöke. Megjegyezte, hogy idén egymillió forintos költségvetésből dolgoztak, így se francia vérteseket, se osztrák dragonyosokat nem tudtak meghívni résztvevőnek. A pirotechnika és a díszletek megépítése mellett így a francia egyenruhák kölcsönzésére kellett jelentősebb összeget költeniük. (MTI)