Középkori lovagok Szent Mihály napján Tiszavasváriban

tiszavasvariKézműves vásárral, középkori lovagokkal, gólyalábasokkal, csergető versennyel, koncertekkel, táncosokkal és a helyi népi gasztronómia legkiválóbb ízeivel ünnepli Szent Mihály napját szeptember 28-án és 29-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári.

A kétnapos, ingyenes programsorozat keretében bárki közelebbről is megismerheti és kipróbálhatja nagyapáink korának mesterségeit, megkóstolhatja a Tiszavasvári elődtelepülésének tekintett Bűdszentmihály “csipetnyi ízeit” – közölte Balogh Tamás, a szervező Vasvári Pál Múzeum sajtóreferense .

Az idei ünnep hangsúlyát főképp a közösségépítésre helyezik a szervezők. A hagyományos vásári hangulat mellett középkori lovagi harcművészeti és helyi gasztronómiai bemutatók, zenés rendezvények, koncertek színesítik majd a kínálatot. Első alkalommal rendezik meg a helyi párlatok seregszemléjét, valamint a “Zúzos-lé” főzőversenyt – emelte ki a szóvivő.

A rendezvény a megszokott helyszíneken, a múzeumkertben és a Szentmihály téren zajlik. Idén is lesz terményáldó istentisztelet, valamint a régi hagyományokat felidézve karikásostor-csergető verseny. A nagyszínpadon fellép Herczku Ági, Nikola Parov és a bandája, a programsorozat alatt pedig a Vasvári Pál Múzeum is ingyenesen megtekinthető lesz.

A mai Tiszavasvári helyén két település állt egykor, Tiszabűd és Bűdszentmihály, utóbbiról már az 1200-as években említést tesznek a történelmi históriás írások. A templomos települést IV. Béla király adományozta a Balogh Semjén családnak, melyet védőszentje után Szentmihálynak neveztek.

Az itt élők büszkék az egykori városalapítóikra és több százéves településükre, valamint annak korábbi nevére. Mi sem bizonyítja ezt jobban mint a két település múlt század eleji összeolvadása, majd az 1952-es névváltozása óta fennmaradt, és mind a mai napig – igaz, nem hivatalosan – használt Bűd és Szentmihály településnév. A néphagyomány szerint Szent Mihály napja a kisfarsang időszakának kezdőnapja, a lakodalmak és az állatvásárok ideje. (MTI)