Könyvfesztivál: Verseskönyv felnőttes gyerekeknek és gyerekes felnőtteknek Lackfi Jánostól

kapjátokeltüdőgyuszitFelnőttes gyerekeknek és gyerekes felnőtteknek írta Lackfi János új verseskönyvét; a Kapjátok el Tüdő Gyuszit! című kötet a Móra Könyvkiadónál látott napvilágot.

A kiadó a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon mutatja be a kötetet a Momentán Társulat közreműködésével pénteken 11 órától a Márai Sándor Teremben.

A József Attila-díjas szerző a 88 oldalas, Molnár Jacqueline által illusztrált kötetről az MTI-nek elmondta, hogy könyve elsősorban kamaszoknak, iskolásoknak készült, de a felnőtt olvasóknak is mulatságos lehet.

Az alkotó a kötet címéről elmondta, hogy a tüdőgyulladást szokta a népnyelv tüdőgyuszinak becézni, de a versekben Tüdő Gyula önálló életre kel. “Egy olyan srácról szól, akit nevéért csúfolnak. Egy egyik versben fogócskázás közben azt kiabálják a társai, hogy +kapjátok el Tüdő Gyuszit+” – fogalmazott a szerző.

Szerinte a kötet főhőse egy “igazi kamasz”, akit roppantul érdekelnek az olyan kérdések, mint a halál, a hatalom, a szexualitás, a test, a rokonszenv, a testi fogyatékosság, a jó és a rossz mibenléte. “Nem akarja a kész válaszokat elfogadni, inkább ő maga akarja felfedezni a világot” – tette hozzá.

Az egyik versben Tüdő Gyuszi azt játssza, hogy akcióhős, és amire ránéz, az felrobban. Szétlő egy zöldségest a benne lévő árussal együtt – mesélte Lackfi János, hozzátéve, hogy a fiú csak azt teszi, amit az akcióhősök esténként szoktak a tévében, őt azonban mégis megkergetik.

“Ha úgy tetszik, ez provokáció” – vélekedett, hozzátéve, tudja, hogy Tüdő Gyuszi korosztálya sokkal “durvább” dolgokkal találkozik naponta a világhálón vagy a televízióban. “Ebben a műfajban tehát nem tudok újat mutatni, de be tudom mutatni, mi érdekli az ilyen korú gyerekeket a szextől a testnedvekig” – magyarázta. Szerinte amikor a kamaszok kényes kérdéseket tesznek fel szüleiknek, a felnőtteket akarják próbára tenni, ugyanakkor maguk szeretnék megismerni az életet a maga mélységeiben, borzalmaival együtt.

Molnár Jacqueline illusztrátorral régóta dolgoznak együtt. Az alkotó itthon végzett animációs szakon, majd Katalóniába ment férjhez, munkái is főleg ott jelentek meg. “El tudtam csábítani, hogy a magyar piacra is dolgozzon” – mesélte a szerző. Elsőként a Kövér Lajos-meseregényeket illusztrálta, de a nevéhez fűződik A részeg elefánt, A domboninneni mesék vagy például az Aranysityak meseantológia rajzai is.

“Gyönyörű könyvet hozott létre: kaleidoszkópos színkavalkádot, graffitit, rajzokat. Szép párbeszédet folytatnak ezek a sok műfajú illusztrációk a kötet verseivel” – tette hozzá. (MTI)