Kézművesek lepik el hét végén a szegedi Belvárosi hidat

hídi_vásárA Szeged Napja Ünnepségsorozat keretében 14. alkalommal tér vissza a hídivásár a hét végén Szegedre: május 25–26-án a Belvárosi hídon, valamint a környező utcákban rendezik meg az egyik legnagyobb hazai kézműves seregszemlét és bemutatót. A Szegedi Hídivásár igazi különlegesség, mind e mellet az egyik legnagyobb hazai kézműves seregszemle és bemutató.

Európa-szerte több helyütt ismertek olyan középkori hidak, amelyeket az idők során belaktak a kereskedők, mint a firenzei Ponte Vecchiot.
Szeged belvárosában a hét végén két napon keresztül közel egy kilométer hosszan magyarországi, illetve Kárpát-medencei mesteremberek, kézművesek, iparművészek – több mint kétszázan – a lezárt Belvárosi hídon kínálják majd válogatott portékáikat, miközben az érdeklődők látványműhelyekbe is bekukkanthatnak.

A hídivásár idén a Híd utcát és az Oskola utcát is „ellepi”, ezen a két napon összeér a Széchenyi téri Borfesztivállal és a Dóm téri Kavalkáddal. Az idén három napra az Oskola utcát is átnevezik Szegedikum utcává, hiszen itt azok a szegedi civil szervezetek, vállalkozók mutatkoznak be, akik valamilyen formában Szegedhez kötődnek, vagy köthetők. Ennek folytatásaként a Somogyi utcától a Dóm téri programhelyszínekig ismét az ez alkalomra összesereglett régiségkereskedők veszik át a terepet, szintén három napig.

A hídivásárban nemcsak a portékák lesznek válogatottak, a kísérőprogramok is az igényes szabadtéri szórakozást célozzák. A Szegedi Hídivásár miközben a válogatott portékák bőségével csábít, ingyenes kulturális kínálatával az ország egyik legszínesebb szabadlevegős fesztiválja is.

hidivasar6

A hídivásár a szegediek bevett találkozóhelyévé vált, illetve az elmúlt közel másfél évtizedben igazi vendégcsalogató rendezvénnyé nőtte ki magát, mára már külföldön is híre ment. Nélküle épp úgy elképzelhetetlen a szegedi tavasz, mint a nyár szabadtéri játékok nélkül. (ÖS)