Bővül az Art Market Budapest művészeti vásár helyszíne

artmarketIsmét a Millenárison, de nagyobb helyen rendezik meg november 28. és december 1. között a harmadik Art Market Budapestet, a nemzetközi képzőművészeti vásár szervezői szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon közölték: idén 20 ezres látogatottságra számítanak.

Kőrösi Orsolya, a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház igazgatója felidézte: az Art Markettel a kortárs vásár 2011-es indulása óta együttműködnek, májusban a cataniai Art FaCTory művészeti vásáron vesznek részt közösen.

Ledényi Attila, az Art Market igazgatója emlékeztetett: az elmúlt két évben az Art Market számos tekintetben a régió vezető nemzetközi képzőművészeti vásárává vált, Magyarországon pedig az egyetlen ilyen típusú program.

A rendezvény tavaly 16 ezer látogatót vonzott négy nap alatt, idén már 20 ezer látogatóra számítanak. Tavaly a látogatók 450 művész munkáival találkozhattak 6000 négyzetméteren, ez a kiállítótér belső átalakításokkal tovább nő.

Az igazgató közölte: az Art Marketen az eddigi két évben összesen 14 országból érkeztek galériák, művészeti projektek, és – noha a jelentkezés csak június végén zárul -, már most látszik, hogy ez a szám idén emelkedni fog.

A nemzetközi kontextusnak és a jelentős külföldi látogatottságnak köszönhetően a vásár a kortárs magyar képzőművészet számára különösen hatékony bemutatkozási lehetőséget jelent. A kiállítókat idén is szakmai kuratórium értékeli, amely külföldi galériatulajdonosok bevonásával nemrég tovább bővült – hangsúlyozta az igazgató.

Ledényi Attila elmondta, az Art Marketre idén egyetlen kiemelt témát választottak: a kurátori kiállítás a migráció kérdését járja körül mint társadalmi jelenséget, illetve ennek művészeti feldolgozásait mutatja be.

Újságírói kérdésre a vásárigazgató elmondta, a rendezvény továbbra is ingyenesen látogatható marad. (MTI)