Július végén ismét az utcazene városa lesz Veszprém

Július végén birtokba veszik az utcazenészek Veszprém városát, a négynapos fesztiválon a magyar muzsika mellett teret kap a balkáni dzsessz, de érkeznek zenészek Izraelből és Kanadából is – mondta a fesztivál szervezője.

Muraközy Péter elmondta, hogy a négy nap során húsz utcazenész és formáció lép fel számos zenei stílust képviselve, az ismert külföldi és hazai sztárok mellett a feltörekvő zenészek is színpadra állnak július 22. és 25. között.

A fesztiválszervező kiemelte: a zenei programsorozat egyik érdekességének ígérkezik a Londonban élő Heymoonshaker duó, amelynek tagjai rock n’ roll és blues-rock stílusban játszanak vagy a hip-hop stílusban zenélő Scarecrow Franciaországból.

Mások mellett fellép a francia King Automatic egyszemélyes zenekar, amelyben a Thundercrack nevű legendás punkzenekar egykori dobosa énekel, keyboardozik, szájharmonikázik és gitározik – fűzte hozzá.

Az olasz La Tresca zenekar utolsó albumának van magyar vonatkozása, hiszen közreműködik rajta Trócsányi Gergely, a Hollywoodoo énekese, aki a zenekar 2013-as fellépésekor szerepelt már Veszprémben – mondta a fesztivál szervezője.

A fellépők között lesz az Anaya társulat is, amely több ezer éves múltra visszatekintő tradicionális népzenei dalokból, koreai népi operából, valamint sámándallamokból merít, a világzene egy új műfaját teremtve meg – fejtette ki Muraközy Péter.

A fesztiválszervező elmondta azt is, hogy a hazai zenei élet képviselői közül fellép Fábián Juli, az Esti Kornél zenekar, a Margaret Island, illetve a korlátok és megkötések nélküli, az improvizáció és egymásra hangolódás jegyében született Random Trip.

Muraközy Péter felidézte, hogy az Utcazene Fesztivál az elmúlt tizenhat évben számos, ma már ismert zenekarnak jelentett komoly lehetőséget az ismertté váláshoz, példaként említetve a korábbi fesztiválon alakult Mary PopKids formációt és az ugyancsak itt bemutatkozó Csemer Boggiet, Takács Esztert és Szabó Balázst.

Elmondta azt is, hogy az Utcazene Fesztivál fellépőit a program ideje alatt Veszprém vendégül látja étkezéssel és szállással, a legjobbakat pedig egymillió forint összdíjazásban részesíti. Félmillió forint sorsáról szakmai zsűri dönt, a másik 500 ezerről – az OTP Bank jóvoltából – a fesztivál közönsége szavazhat mobilon vagy a bank Facebook-oldalán.

MTI