Laurie Anderson, a New York-i underground legendája újra Budapesten

Az elmúlt évtizedek kísérleti művészetének egyik legfontosabb alakja, a komplex multimédia előadóként ismert Laurie Anderson lép fel hétfőn Budapesten a Művészetek Palotájában, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében.

“Profi hegedűs, képzett egyiptológus, asszirológiával is foglalkozott. Minden területen zseniálisan mozog. Ezek mellett szemiotikát, kommunikációelméletet, költészetet tanult. Harmóniumokban, szintetizátorokban, elektromos orgonában, stb. szintén nagyon képzett volt. A performance korábbi, véres valóságát, önmegmérettető, heroikus gesztusait, térbeli akciókat; egy teljesen önéletrajzi performanszba vitte át. Nagy mértékben kitágította eszközeit, szélesebb körű aktivitást akart létrehozni. Tudatában volt annak, hogy még a legérdeklődőbb közönség is belefáradt a ’60-as, ’70-es évek-beli performanszokba. Megunta a New York-i klímát és egy nagyobb közönség számára akart elmondani dolgokat, azért sokat turnézott Európában is.

Ezért, első akcióiban kilépve a zárt térből, utcai zenészként működött New Yorkban jelmezbe öltözötten játszott cowboy-dalokat. Sokszor úgy játszott, hogy a hegedűbe be volt építve egy magnó, ami vagy önmagában, vagy pedig hegedülés közben szólt. Korcsolyában hegedült, ami egy jégtömbbe volt befagyasztva; és amíg ki nem olvadt, addig játszott (New Yorkban, Genovában és más európai városokban is). A művészet üzenetének törékenységére hívja fel a figyelmet, ebben a zajos világban; és a figyelemnek, hallgatózásnak a szükségességéről beszél az általa írt szövegekben.

2008-ban hozzáment Lou Reed, világhírű rockzenészhez, ám házasságuk csak 5 évig tartott, mert 2013. október 27-én Reed hosszas betegség után elhunyt” – írja róla a Wikipedia.

A zenei fősodor akkor fedezte fel, amikor 1981-ben megjelent O Superman című kislemeze, amelyhez hátteret egy telefonos üzenetrögzítő hangjai jelentették nyolc percben. Mint most felidézte, nagyon meglepődött, amikor a szám második lett a brit kislemezlistán.

“Nem igazán tudtam, milyen dalok vannak a slágerlistákon, úgy gondoltam, nagyon fiatal előadók a jellemzőek, egy elég sznob környezetből. Mi nem igazán képviseltük azt a fajta popkultúrát. Amúgy szórakoztató volt, úgy álltam hozzá, hogy ez egy teljesen őrült dolog: egyszer csak az öledbe hullik valami, amiről nem is álmodtál. Ez más érzés, mint amikor olyan teljesül, amire régóta vágysz” – mondta Laurie Anderson telefonos interjújában a Petőfi rádiónak.

Az előadó a kilencvenes évek második felétől az életben és sok esetben a munkában is egy párt alkotott Lou Reeddel, a legendás Velvet Underground egykori alapítójával, aki tavaly októberben hunyt el – írja az MTI. Egy kérdésre válaszolva azt mondta, a közösen készült dalok közül talán az In Our Sleep a kedvence, ez a dal Anderson Bright Red című 1994-es lemezén található. Hozzátette: legkedvesebb emlékei közé tartozik a Reeddel közös 2009-es turné is, amelynek The Yellow Pony and other Songs and Stories volt a címe. “Akkor mindketten nagyon hangosan játszottunk a hangszerünkön”.