Kezdődik a győri Reneszánsz és barokk hét

Augusztus 3-9 között hatodik alkalommal várják Győrött a barokk és a reneszánsz szerelmeseit a régizenei találkozón.

A Győri Reneszánsz és Barokk Hét miliője és hangulata szorosan kapcsolódik az augusztus 8. és 10. között zajló Barokk Esküvő rendezvénysorozathoz. A régizenei találkozó korábbi éveinek sikerét mutatja az idei év 37 főre növekvő létszáma, valamint a nemzetközi szintű elismertség, ami által három külföldi hallgató is jelentkezett a kurzusra.

A hetet augusztus 3-án, vasárnap este Németh Pál vezényletével a Savaria Barokk Zenekar koncertje nyitja meg a győr-kisbácsai Nagyboldogasszony templomban. A zenekar célja 17-18. századi zenei ritkaságok újrafelfedezése, bemutatása korhű hangszereken, korabeli dokumentumok alapján. A zenekar műsorán számos hangfelvétel, hangverseny, opera- és oratórium előadás, több világpremier, illetve magyarországi bemutató található, a műsorban ez alkalommal Vivaldi, Händel, Haydn, Purcell és Mozart művei hangzanak el korhű hangszereken.

Augusztus 4-én, hétfőn orgonakoncertre látogathatnak el az érdeklődők a győri Szent Kamillus templomba, ahol Albert Miklós orgonaművész barokk hangversenyére kerül sor Lechtová Marcela (fuvola) és Andrejszki Judit (barokk ének) közreműködésével.

Augusztus 5-én a Tercina együttes lép fel a „Szép nap, rút éj…” című előadással a győri Zichy-palotában. Az együttes tagjai által varázsolt angol reneszánsz zenei környezetben Shakespeare születésének 450. évfordulója alkalmából szonettjeiből hallhatunk egy válogatást Györgyi Anna és Kálid Artúr színművészek közreműködésével.

Augusztus 6-án a Musica Historica „Énekelj, aranymadár!”címmel középkori zenékből összeállított koncertjének ad otthont a győri Esterházy-palota. A műsorban a 12-15. század zenéjével ismerkedhet meg a közönség. Az együttes 1988-ban alakult Budapesten, Csörsz Rumen István vezetésével. Tagjai a klasszikus hangszerek és régizenei hangszerek mellett magyar és kelet-európai népi hangszerekkel is foglalkoztak, ami döntően formálta előadói stílusukat. A repertoáron elsősorban magyar és közép-európai muzsika szerepel (XI-XIX. század), de helyett kapnak a nyugat-európai középkori, reneszánsz és barokk szerzők, továbbá török udvari zene (XVI-XVIII. század). Világi és egyházi, énekes és hangszeres muzsika egyaránt megszólal műsoraikban, melyet gyakran a régi hangszerek bemutatásával egészítenek ki. A Musica Historica egyike a legtöbbet koncertező magyar régizenei együtteseknek.

Augusztus 7-én, csütörtökön az érdeklődők klasszikus mesterek gyöngyszemeit hallgathatják meg egy fortepiano-kamarakoncert keretében Vámosszabadin, a Zenekápolnában. Fellépnek a kurzus tanárai és résztvevői: Kállay Katalin (furulya, kamarazene), Vitárius Piroska (barokk hegedű), Kállay Ágnes (barokk cselló), Andrejszki Judit (barokk ének),és Takács Szilvia (csembaló, fortepiano). A régizenei találkozó programjában a különleges koncertek mellett ének- és hangszeres kurzusok szerepelnek, amelyek keretében a jelentkezők tovább mélyíthetik régizenei tudásukat és sajátíthatják el a korabeli előadásmódot.

forrás: http://artiq.hu/