Jótékony célra is gyűjtenek ma a Macaron Napon

Harmadik alkalommal rendezik meg március 20-án Budapesten a szinte kultikussá vált desszert köré szerveződő Macaron Napot, amelynek keretében idén jótékony célokat szolgáló tombolát is tartanak.

Délután három órától várják az édesszájúakat a Bálna Budapest első emeleti termébe, ahol a széleskörű macaronkínálattal érkező cukrászdák mellett egyéb kiállítók is várják az érdeklődőket. Nagy szerephez jutnak a sütemények mellett a kávékülönlegességek, sőt a sós ízek, a teák és a parfümök is.

A legfiatalabbakat gyerekprogram, macaronos színező és ékszerkészítés is várja a Francia Iskola szervezésében.

Idén először a Macaron Napra váltott belépőjeggyel tombolán is részt vehetnek a látogatók, amelynek bevételét jótékony célra fordítják a szervezők: a befolyt összeg az április 23. és 25. között zajló budapesti Anamesa találkozót támogatja. A különleges, művészeti témájú nemzetközi rendezvény az ifjúságot szólítja meg, keretében iskolai közösségekből és különféle szervezetekből érkező mozgássérült és nem mozgássérült fiatal európai tehetségek, művészek fognak össze és alkotnak együtt. A francia, görög és magyar kezdeményezésre megszületett Anamesa találkozó fővédnöke Hozleiter Fanny (Mosolyka) mellett Geszti Péter lesz.

A Macaron Napon a korábbi évekhez hasonlóan idén is lesz macaronverseny: a kiállítók, valamint előre regisztrált „amatőr” macaronkészítők két kategóriában – szabadon választott és csokis macaron – jelölhetik desszertjeiket. A győztesekről szakmai zsűri dönt.

A macaron Franciaországban népszerű, különleges desszert, első ránézésre leginkább habcsókra hasonlít. Eredetileg olasz származású: történetét tekintve a különböző források eltérnek, de általában megegyeznek abban, hogy az apró süteményt Velence környékén kezdték el készíteni a 14-15. században. Akkor a maccarone név még nem ezt a desszertet takarta, hanem bármilyen apró édességet, amely tojásfehérjéből és darált mandulából vagy más olajos magból készült. Olaszországból kikerülve aztán nemzetközi karrierbe kezdett, amely leginkább a francia cukrászdákban teljesedett ki. Ma az egyik legjellegzetesebb francia cukrásztermék.

Darált mandulából, cukorból és tojásfehérjéből készül a két kis, általában 3 cm átmérőjű, a legváltozatosabb színekben pompázó korong, amelyet csokoládé- vagy más ízesítésű krémmel tapasztanak össze.

A budapesti Macaron Nap részletes programja megtalálható a rendezvény honlapján (www.macaronnap.hu).         (MTI)