Szombattól Geoparkok Hete

Az idei évben a Novohrad – Nógrád Geopark immáron hatodik alkalommal csatlakozik a Geoparkok Hete rendezvénysorozathoz, mely során Európa összes geoparkjában színes programokkal várják az érdeklődőket. Kontinensünk 21 országának 59 geoparkjában több száz esemény zajlik párhuzamosan 2014. május 24. és június 8. között.

A Novohrad – Nógrád Geoparkban egy ünnepélyes eseménnyel, Vanyarc település geoparkhoz való csatlakozásával indul majd a Geoparkok Hete programsorozat 2014. május 24-én, szombaton, így 92-re bővül a területhez tartozó települések száma. A szombati napon az érdeklődőknek déltől, a Művelődési Házban nyílik lehetőségük megismerkedni a geoparkkal, majd délután 14 órától, Vanyarc Község Önkormányzata, a Magyarhoni Földtani Társulat, a Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft. és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal szervezésében, neves szakemberek részvételével tartanak előadóülést Budai László, helyi amatőr gyűjtő kiállításának megnyitójára.

A nagyközönség számára is nyitott Geoparkok Hete események sora május 30-án Füleken folytatódik majd, ahol Geopark Fórumot rendeznek az érdeklődők számára. Ugyanilyen alkalomból június 2-án, kedden Salgótarjánban, a STÉCÉ Kávéházba várják majd a lakosságot 18 órakor. Június 4-én Füleken, a Nógrádi Turisztikai Információs Központ épületegyüttesében író-olvasó találkozóra kerül sor, ahol RNDr. Jozef Klindával és műveivel ismerkedhetnek meg a program résztvevői. Szintén június 4-én, az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál tematikus nappal várnak kicsiket és nagyokat egyaránt. A Vulkánnap során a Magyar Tudományos Akadémia és az ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának segítségével egy miniatűr vulkánt is működésbe hoznak majd.

Természetesen a “terepi” látogatások is szerves részét képezik az idei Geoparkok Hete rendezvénysorozatnak – a Novohrad – Nógrád Geopark területén három alkalommal szerveznek vezetett gyalogtúrákat a Geoparkok Hete alatt. Május 31-én, szombaton – a kazári Laskafesztivál programjainak részeként – a Riolittufa-eróziós felszínhez invitálják a mozogni vágyókat egy könnyű, mintegy 8 kilométeres, 3 – 4 órás időtartamú túrára. Június 1-én, vasárnap a határ túloldalán Abroncsos – Medves-Magosa – Macskalyuk – Somoskő útvonalon vezetnek egy közepesen nehéz, 8 kilométeres túrát, melyre május 23-ig lehet jelentkezni. Június 7-én, vasárnap a Serki-vár – Bencs-tető – Ajnácskő útvonalat járhatják be a túrázni, és egyben érdekességeket hallani, tapasztalni vágyók. Ez a túra már csak a felkészültebb természetjáróknak ajánlott, hiszen a csoport 20 kilométert tesz majd meg a Cseres-hegység területén. Bejelentkezés ezen esetben is szükséges, ezt május 30-ig lehet megtenni.

A Geoparkok Hete rendezvénysorozat két hete alatt Salgótarjánban, Füleken, Vanyarcon és Csákányházán is különböző foglalkozásokkal, vetélkedőkkel várják az óvodásokat, általános és középiskolásokat. Az eseménysorozat alatt 16 különböző eseményt szervez a Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft. és a Novohrad – Nógrád Geopark Jogi Személyek Társulása, mint a magyar- és szlovák oldali irányító szervezetek. A Geoparkok Hete programokról, pontos helyszínekről bővebb információ a www.nngeopark.eu honlapon és a szervezet Facebook-oldalán, a www.facebook.com/nngeopark címen érhető el bővebb információ. Kérdés esetén a szervezetek munkatársai Magyarországon a +36 32 423 303-as, Szlovákiában a +421 917 646 551-es telefonszámon állnak rendelkezésre.