IV. Stifolder Fesztivál Fekeden

Stifolder FesztiválAz alig kétszáz lakost számláló faluban immáron negyedszer rendezik meg a nagysikerű Stifolder Fesztivált. A kis baranyai falu ezen a napon igazi forgataggá változik. Az előző évekhez hasonlóan a nyári szalámi ünnepére számtalan látogatóra számítanak.

Időpont: 2013. május 25.

A Stifolder Fesztiválon az ősi tradíciók szerint elkészült kolbászokat kóstolhatják meg az ideérkező vendégek és a zsűri valamint a látogatók segítségével választják majd ki a legjobb kolbászt. Amennyiben kedveli a gasztronómiai különlegességeket akkor a Stifolder kolbász bizonyára kellemes lakomának ígérkezik majd. Bácskai, pécsi, töttösi, véméndi, székelyszabári és erdős mecskei szalámikat is megkóstolhatunk ezen a napon. A kóstolósátorban mindenkinek alkalma nyílik egy-két finom falat elfogyasztására.

A kicsinyke sváb faluban ezen a napon tartják a falunapot is így számtalan izgalmas programban is bővelkedni fog ez a nap. Különböző népzenei koncertek, főzőverseny, tombola is várja a látogatókat a fesztiválon. A gyerekekre minden évben gondolnak a szervezők, így amíg apa és anya a finom kolbászokat kóstolgatják addig a gyerekek ötletes fajátékokkal és a légvárral is játszhatnak. A kellemes árnyat adó fák alatt és a liget szépségétől övezve bizonyára mindnyájunknak jól esik majd a falatozás utáni pihenés is.

Stifolder Fesztivál 2

Történet:

Dél-Dunántúl területére a XVIII. században német bevándorlók érkeztek a Fuldai Apátság közvetítésével. Ma kb. 40 falut és várost tartunk számon Baranyában és Tolnában a „Fuldai Települések” között. Ide tartozik Feked is, ahol írásos emlékek alapján pontosan tudják honnan jöttek őseik Hessenből, Fulda mellől. Elődeik sok minden újat hoztak magukkal, így étkezési szokásokat és magukat az ételeket is. Az országosan ismert Stifolder szalámi is ebből az időből ered. Tehát a stifolder a fuldai eredetű németek szalámi specialitása. A stifolder Délmagyarországon igen kedvelt szalámi. Disznóöléskor az itt élő magyarok, horvátok és szerbek is készítik; tőlük származik a ’stifolder’ elnevezés is. A Stiffollerek szalámijukat ugyanis régebben Sommerwurstnak, nyári szaláminak/kolbásznak nevezték, mivel nyáron, elsősorban aratás idején fogyasztották, akkorra érett be. Most már ők is átvették az új elnevezést.

IV. Stifolder fesztivál programtervezet

·  14:30 Magyarok a Jövőért Egyesület (Lovas íjász, íjász, solymász és tevés bemutató)
· 15:00 Felvonulás a fesztiválsátorhoz (zenei kísérettel)
· 15:30 Fesztivál megnyitás
· 16:00 Programok

Fellépnek:

Fekedi Klumpenjäger Tánccsoport
Véméndi Fúvószenekar
Fekedi Vegyeskar
Véméndi Német Nemzetiségi Tánccsoport
Szigetszentmiklósi Német Hagyományőrző Kórus
Leőwey Tánccsoport
Perlaki Gábor (harmónika)
Peck Borbála és Laki Anna (ének)
Rezeda Tánccsoport Himesháza

17:30 Stifolder-verseny eredményhirdetése

Tombolasorsolás

  · 20:00 Utcabál a Schütz Kapelle-vel

· Folyamatos programok 14:30-tól (a sátrak melletti területen):
„Főzőverseny”, játszóház szabadtéri játékokkal (rodeó bika, légvár, trambulin, ügyességi és készségfejlesztő játékok), a stifolder sátorban folyamatos kóstolás és közönségszavazás. Az egész rendezvény ideje alatt étel és ital büfé működik.

forrás: www.feked.hu