I-TALentumok koncertsorozat az Olasz Kultúrintézetben

Ismert művészek, fiatal tehetségek, klasszikus és kortárs komolyzenei programok egyaránt szerepelnek a Budapesti Olasz Kultúrintézet I-TALentumok című sorozatának második évadjában, amely márciustól júniusig hat koncerttel várja a közönséget, az intézet kortárs zenei fesztiválján pedig májusban három estén lépnek fel olasz művészek.

Itáliában évente 34 ezer helyszín ad otthont komolyzenei rendezvényeknek és 1200 zenei fesztiválra kerül sor. Ebből a gazdag kínálatból az Olasz Kultúrintézet igyekszik minél több programot és művészt elhozni Magyarországra – mondta el kedden Budapesten az intézet igazgatója.

Gina Giannotti hozzátette: az I-TALentumok ingyenes koncertjein a lehető legszélesebb betekintést kívánják lehetővé tenni az olasz zenei világba a Bródy Sándor utcai épület nagytermében, ennek érdekében különböző korok és műfajok, szólisták és együttesek egyaránt szerepelnek a programban.

Március 3-án a virtuóz játékáról ismert Giovanni Sollima csellóművész és a Bernini vonósnégyes koncertje indítja a sorozatot, majd Gesualdo Coggi zongoraművész a MÁV Szimfonikus Zenekarral ad koncertet március 24-én. A hónap utolsó napján Alessandro Carbonare klarinét-, Elisa Eleonora Papandrea hegedű- és Monaldo Braconi zongoraművész “meglepetéstriója” lép fel 20. századi zeneszerzők műveivel.

Giuseppe Andaloro, napjaink egyik legismertebb olasz zongoraművésze április 7-i koncertjének második részében magyar szerzők műveit játssza majd. A sorozat két kvartett fellépésével zárul: május 12-én a hazájának legnevesebb vonósnégyesei közé tartozó Quartetto Prometeo, majd június 16-án a Tetraktis Percussioni ütőegyüttes lesz hallható.

A kortárs komolyzene befogadása általában bonyolultabb folyamat, ezért az Olasz Kultúrintézet kortárszenei sorozata Tihanyi László zeneszerző és Giulio D’Angelo zenetudós közös bevezetőjével kezdődik május 5-én – közölte Gina Giannotti.

Alessio Elia Budapesten élő olasz zeneszerző műveivel Francesco Maria Possenti zongoraművész tolmácsolásában ismerkedhet meg a közönség május 8-án, majd egy héttel később Ivan Fedele kompozícióit mutatja be Budapesten Francesco Dillon hegedűművész és az I Quartetto vonósnégyes.

Hommage á Luciano Berio címmel a világhírű olasz zeneszerző előtti tiszteleg az Olasz Kultúrintézet; a május 22-i koncerten Franceso D’Orazio hegedűművész játssza el a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium növendékeivel Berio 34 hegedűkettősét. (MTI)