Húsvéti programok a gödöllői királyi kastélyban

Húsvét vasárnap ibolyaszínbe borul, hétfőn pedig a népi hagyományok elevenednek meg a gödöllői királyi kastélyban – közölték a szervezők.

Vasárnap délelőtt Erzsébet királyné 21. századi megszemélyesítője nyitja meg a gödöllői kastély kapuját, majd hivatalos udvari fogadást tart. Lesz többek között ibolyagyűjtés, ibolya “íz-lelő”, vagyis ibolyás ételek kóstolója, lábbáb-előadás és gyermekszínház. Emellett kedvezményesen mehetnek be a kastélyba az ibolyaszínbe öltözött gyermekek és a 2014-ben ibolyalakodalmukat, vagyis a 15. házassági évfordulójukat ünneplők.

Húsvét vasárnap lesz látható először az a selyemruha, amelyet Erzsébet királyé viselt egykor gödöllői látogatásán és az egykori litográfia alapján Kralovánszky Mária restaurátor készített el.

Húsvéthétfőn tojáskereséssel, népi játszótérrel, kisállat- simogatóval és kézműves foglalkozásokkal a népi hagyományok elevenednek meg, emellett második alkalommal rendezik meg az ország legkisebb és legnagyobb plüssegereinek “találkozóját”. Itt Herceg Egérváry Elemért, a kastély múzeumpedagógiai nívódíjat nyert mesehősének hasonmását keresik a szervezők.

Hétfőn mutatják be a Sajttorta című könyvet, amelyben gyermekek írták le prózában, versben vagy jelenítették meg rajzban, hogyan látják Magyarország “dinamikusan fejlődő történelmi és turisztikai” helyszíneit. (MTI)