Falusi íz-lelő napok: főszerep jut a kapirgálós csirkének

IFDíszes teríték a diófa árnyékában, rajta tiszta kondérban készült pompás falatok. Romantikát árasztó, emlékeket idéző falusi vendégasztal ez a javából. S ami nem emlék, hanem egyenesen kihagyhatatlan program, az a Vidékjáró rendezvénysorozat keretében 2013. június 21-22-én sorra kerülő Falusi íz-lelő napok lehetnek mindazoknak, akik kedvelik a kulináris élvezeteket, a valódi falusi ízeket, a vidék hangulatát – annak egyszerűségével és nagyszerűségével együtt.

„Kóstoljon jót, találjon igazi ízeket falun!” Ezzel a szlogennel invitál a Falusi íz-lelő napokra a Vidékjáró, mely a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének (FATOSZ) kezdeményezésére, több szakmai és civil szervezet – köztük az íz-lelő napok programjait koordináló Falusi Vendégasztal Szolgáltatók Egyesülete (FAVE) – együttműködésével 2013 végéig kínál érdekes, sokszínű programokat országszerte. Olyan tematikus napokra kerül sor, melyek együttese igyekszik komplex képet adni a vidéki életről, turisztikai lehetőségekről, s mindarról, ami a vidéken élők mindennapjait, munkáját jellemzi.

A szó legnemesebb értelmében jóízű a szókapcsolat: falusi vendégasztal! Ennek keretében kiválóan főző „falusi mesterszakácsok” helyi alapanyagból készítik el a betevő falatokat, házias ételekkel és italokkal várják az arra járó „fáradt vándorokat”. A falusi turizmus keretében kínált idillt a falusi vendégasztal teszi még inkább azzá, hogy végre valami különlegeset, valami „igazi hazait” találjunk.

Az ízletes és minőségi ételek falusi helyszínen történő fogyasztása sok emberben nosztalgiát ébreszt. Felvillannak a gyermekkor nyaralásainak, a vidéki lakodalmaknak, vendégségeknek az emlékei, a nagyi főztjei, a vidéki emberek, szomszédok vendégszeretete, kedvessége.

Ezt a romantikát „borítékolhatjuk” a Falusi íz-lelő napokra is, melyhez máris számos falusi vendégasztal szolgáltató, falusi szállásadó csatlakozott, köztük az egerszalóki Papsajt Vendégház, a csorvási Eszter Tanya és a farádi Nefelecs Vendégház. A vendégvárók menüsora és programkínálata videkjaro.hu weboldalon részletesen is megismerhető.

A Vidékjáró falusi vendégasztal szolgáltatókat népszerűsítő programjának „főszereplője” a kapirgálós tyúk lesz. A programhoz csatlakozó vendégasztal szolgáltató házi gazdaságok, kistermelők és falusi vendéglátók június 21-22-én olyan ételeket kínálnak a vendégeknek, amely a portájukon kapirgáló csirkéből helyi receptúrák és hagyományok alapján készül. Természetesen más házi készítésű ínyencséget is kóstolhatnak mindazok, akik az ország sok-sok vidéki településére ellátogatnak, s bepillantanak a Falusi íz-lelő napok vendéglátóihoz.

Felejthetetlennek ígérkező két nap vár a vendégekre, turistákra és vendéglátóikra is. Nem egyforma, logózott edényeket vagy mesterien hajtogatott szalvétákat, és feldíszített tányérokat várhatunk, hanem sok-sok kedves szót, anekdotát és azt, hogy megnézhessük: hogyan termesztik például a zöldséget vagy a krumplit, érik-e már a szabadföldi paradicsom, melyik tehén tejét kínálják, és mit is esznek a kapirgálós tyúkok.

Június 21-22-én irány a vidék! „Kóstoljon jót, találjon igazi ízeket Ön is falun!”