Háromszáz program az idei Savaria Történelmi Karneválon

Minden eddiginél több, csaknem 300 program közül válogathatnak a látogatók az augusztus 27. és 30. között Szombathelyen megrendezendő Savaria Történelmi Karneválon.

Közép-Európa legnagyobb históriás rendezvényén augusztus utolsó hétvégéjén 23 helyszínen zajlanak majd az események, a karnevál fő látványosságának az a fáklyás felvonulás ígérkezik, amelyet pénteken és szombaton este tartanak több száz jelmezes részvételével.

Ismét kinyit majd Szombathely főterén az Öreg Város Vására amelyen 170 kézműves és 50 helyi termelő kínálja portékáit, a Történelmi Témaparkban ókori hagyományőrzők tartanak fegyveres harci bemutatókat, a Borok utcájában 35 borászat borait kóstolhatják meg az arra sétálók, a Művészetek Utcájában 25 művész avatja be a kézművesség fortélyaiba az érdeklődőket, és lesz karneválszínház is.

A karneváli időszámítás már csütörtök délutántól kezdetét veszi, ekkor lobban fel ugyanis a főtéren felállított Vesta-templomban a karnevál lángja.

Idén először a Történelmi Témaparkban bemutatkozó hagyományőrző csoportokat szakmai zsűri minősíti, kiemelve azokat az elemeket, amelyek a ruházatban, fegyverzetben, illetve harcmodorban igazán korhűnek számítanak.

A szervezők tíz országból várnak fellépőket a karneválra. A négy nap során fellép majd az Ocho Macho, a kanadai Lemon Bucket Orchestra, Lajkó Félix és Zenekara, az Antwerp Gipsy-Ska Orchestra,  Palya Bea, a Besh o droM, a zárónapon pedig Péterfy Bory és a Love Band lesz látható és hallható.

Az idei újdonságok között említették meg a szervezők, hogy a karnevál bora és a karnevál tortája mellett idén kiválasztják a karnevál fagylaltját is, valamint ismét versenyt hirdetnek a belvárosi kereskedők között a legszebb karneváli kirakat címéért.

A karnevál programja letölthető lesz a SzombathelyPont okostelefonos alkalmazás segítségével, ezen felül az alkalmazás – ha a felhasználó engedélyezi – segít abban is, hogy az ismerősök, baráti társaságok megtalálják egymást a karneváli forgatagban.

További információ:

https://www.facebook.com/savariakarnevalofficial?fref=ts

http://savariakarneval.hu/

MTI