Minden a möggyről szól az első kőrösi möggyfesztiválon

Kétnapos fesztivál kezdődik pénteken Nagykőrösön a település és környéke büszkeségének számító különleges, zamatos meggy, vagy ahogy errefelé hívják: möggy tiszteletére. A hagyományteremtő céllal szervezett gasztronómiai és szórakoztató programokra közel tízezer érdeklődőt várnak.


A nagykőrösi korai möggy főként az errefelé található speciális összetételű talajnak, illetve a napos órák ideális számának köszönhetően sötétebb színű, lédúsabb, finomabb, mint a másutt termő társai, nem véletlen, hogy a 2007-ben bezárt Nagykőrösi Konzervgyár az uborka mellett a meggyet használta termékei fő alapanyagául.

A kétnapos fesztiválra a „laikus” érdeklődőkön kívül nagyon sok szakembert is várnak, például hűtőházakból, pálinkafőzdékből és pékségekből. A Deák és a Szabadság téren folyamatosan zajlanak majd a különféle „meggyes” programok: a szakmai tapasztalatcserék, bemutatók, a főzőverseny, a borlovag-avatás, a gyermekeknek meghirdetett vetélkedők, valamint a meggykirálynő választás külön is említést érdemelnek.

Kinyit majd a régi idők „piacztere”, a színpadon pedig sztárfellépők váltják egymást. A fesztivál ideje alatt városnéző kisvonat közlekedik.

moggyfesztival programok

mti