A szegedi Móra-múzeum Benczúr-tárlata gyermekkori grafikákkal bővült

benczur_matyas es beatrix eskuvojeA szegedi Móra Ferenc Múzeum Benczúr, a festőfejedelem című kiállítása a művész rendkívüli kézügyességéről árulkodó gyermekkori grafikáival bővült  – mondta Hegedűs Anita, a közgyűjtemény PR-munkatársa.

A rajzokat, amelyek közül a legkorábbiakat tizenkét éves korában készítette Benczúr Gyula, a nyíregyházi Jósa András Múzeum kölcsönözte a szegedi tárlatra – mondta a muzeológus.

Már ezeken az alkotásokon is feltűnik Benczúr Gyula zsenije – a könnyed életképeket óriási tehetséggel vetette papírra.

Az érdeklődők mostantól Benczúr kedvenc rajzolószékét is megtekinthetik: a leleményesen kialakított ülésen remekművek százainak vázlatát készítette el a festőfejedelem.

A kamaratárlaton a fiatal és az idős Benczúrral egyaránt találkozhatnak a látogatók: az egyik legkorábbi önarcképe mellett az egyik legutolsó róla készült fotót is bemutatják a Móra-múzeumban.

A szegedi Kultúrpalotában december közepéig látható tárlaton több mint harminc festményt és grafikát mutatnak be a hazai historikus festészet kiemelkedő alakjának munkásságából. A Móra-múzeum dísztermében a portrék mellett tájképeket is láthatnak az érdeklődők, az alkotások a nyíregyházi múzeumból és a Magyar Nemzeti Galériából érkeztek Szegedre.

A tárlaton látható a szegedi közgyűjtemény négy saját Benczúr-képe is, ezek közül az egyiket, a Beatrix esküvője című festményt több évtizednyi lappangás után azonosította Nátyi Róbert művészettörténész.

A kiállítást ingyenes tárlatvezetéssel is megtekinthetik az érdeklődők: minden csütörtökön 18 órakor indulnak a vezetések a Móra-múzeumban, mely aznap 20 óráig tart nyitva – közölte Hegedűs Anita. (MTI)